Intervencija noću Foto: piqsels
Srbija

Podneto 769 krivičnih prijava protiv maloletnika u Vojvodini

Izvor: 
021 Pon, 20/07/2020 - 16:36


Protiv maloletnika u Vojvodini prošle godine podneto je 769 krivičnih prijava.
 
Podneto je 69 krivičnih prijava koje se odnose na dela protiv života i tela, od čega se najveći broj odnosi na nanošenje lakih telesnih povreda, dok su dve prijave podnete zbog ubistva. 
 
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, izrečeno je 368 mera upozorenja i usmeravanja, 167 mera pojačanog nadzora, 30 zavodskih mera i 51 mera bezbednosti. Krivična dela su mahom činili vojvođanski mladići.
 
U Vojvodini je u 2019. godini podneto najviše krivičnih prijava koje su se odnosile na krivična dela protiv zdravlja ljudi - 96. Većina ovih prijava odnosi se na neovlašćeno držanje opojnih droga. Ovih prijava je bilo 84, što je dvostruko više u odnosu na Beogradski region, te znatno više u odnosu na područje Šumadije, zapada i istoka Srbije. 
 
Čak 419 krivičnih prijava se odnosi na krivična dela protiv imovine, od čega najviše "otpada" na krađu (156) i tešku krađu (118).
 
Prošle godine zabeleženo je i šest krivičnih prijava za silovanje, kao i 27 prijava za nasilje u porodici na teritoriji pokrajine.
 
Za krivična dela protiv javnog reda i mira podnete su 54 krivične prijave, od kojih najviše za nasilničko ponašanje, što je gotovo tri puta manje u odnosu na Šumadiju i Zapadnu Srbiju. Prošle godine, prema podacima RZS, nije bilo krivičnih prijava zbog rasne diskriminacije ili trgovine ljudima. 
 
U Srbiji su tokom prošle godine podnete 2.903 krivične prijave protiv maloletnika, što je porast u odnosu na 2018. Povećan je i broj krivičnih sankcija, te je izrečeno njih 1.676.MarketingNajnovije vesti