Poreska uprava
Srbija

Podnošenje obrazaca poreskoj upravi u elektronskom obliku

Izvor: 
FoNet Pon, 04/01/2021 - 17:54Poreska uprava saopštila je danas da je od 1. januara u elektronskom obliku, preko portala te uprave, omogućeno podnošenje nekoliko vrsta obrazaca.

U elektronskom obliku može se podneti zahtev za povraćaj i preknjižavanje više ili pogrešno plaćenog poreza. Rešenje o povraćaju i preknjižavanju dostavljaće se poreskim obveznicima u elektronskoj formi u poresko sanduče.

Poreski obveznici mogu i dalje zahtev za povraćaj i preknjižavanje više ili pogrešno plaćenog poreza Poreskoj upravi podneti u pisanom obliku - neposredno ili putem pošte.

U elektronskom obliku može se dostaviti obaveštenje preduzetnika i preduzetnika poljoprivrednika o opredeljenju za isplatu lične zarade.

Preduzetnik i preduzetnik poljoprivrednik koji se opredeli za isplatu lične zarade dužan je da u elektronskom obliku dostavi obaveštenje o svom opredeljenju da vrši isplatu lične zarade, najkasnije do 15. decembra tekuće godine za period od 1. januara naredne godine.

Preduzetnik koji se opredeli za isplatu lične zarade, ovakvo opredeljenje ne može da menja tokom poreskog perioda. Ako se preduzetnik opredeli da prestane sa isplatom lične zarade, dužan je da o tome u elektronskom obliku dostavi obaveštenje poreskom organu do 15. decembra tekuće godine.

Lice koja započne obavljanje delatnosti, obaveštenje o opredeljenju da vrši isplatu lične zarade podnosi isključivo u momentu registracije nadležnoj organizaciji koja vodi registar privrednih subjekata, koja će taj zahtev proslediti Poreskoj upravi.

Izuzetno, lica koja se ne registruju kod organizacije koja vodi registar privrednih subjekata, obaveštenje o opredeljenju da vrše isplatu lične zarade podnose Poreskoj upravi u roku od pet dana od dana registracije, u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave.

Obaveštenje preduzetnika i preduzetnika poljoprivrednika o opredeljenju za isplatu lične zarade podnosi se isključivo u elektronskom obliku.

U elektronskom obliku može se dostaviti i obaveštenje o prometu sekundarnih sirovina i poljoprivrednih i šumskih proizvoda i poljoprivrednih usluga.

Imajući u vidu da se poreska prijava PP PDV kao i Pregled obračuna (Obrazac POPDV) podnose isključivo u elektronskom obliku, obveznicima je omogućeno da uz prijavu i obaveštenje podnesu u elektronskom obliku, preko portala Poreske uprave.

Poreski obveznici obaveštenje o prometu sekundarnih sirovina, poljoprivrednih i šumskih proizvoda, kao i poljoprivrednih usluga mogu podneti i neposredno ili putem pošte.

 
MarketingNajnovije vesti