doktor, lekar Foto: Pixabay
Srbija

Podsetnik roditeljima: Bliži se upis u prvi razred, odvedite dete na pregled u dom zdravlja

Izvor: 
Tanjug Čet, 16/03/2023 - 10:21Bliži se upis dece u prvi razed osnovne škole, pre čega je neophodno da se u domovima zdravlja obave pregledi predškolaca kako bi deca dobila zdravstvenu potvrdu.

Potrebno je da se roditelji jave izabranom lekaru i dobiju zbirni uput za preglede specijalista. 

Načelnica službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" sa Palilule Aneta Jovanović kaže za Tanjug da pregled traje između 20 minuta i pola sata i da on obuhvata oftalmološki pregled, pregled ORL specijaliste, fizijatra, logopeda, stomatologa.

"Svakako se radi i krvna slika i analiza urina, koja se donosi pedijatru, koji obavlja taj završni preventivni sistematski pregled pred upis u prvi razred i na osnovu zdravstvenog stanja deteta i na osnovu vakcinalnog statusa protiv difterije, tetanusa velikog kašlja, dečije paralize, protiv malih boginja, zaušaka i rubele i daje se  potvrda za upis u prvi razred", rekla je ona.

Prema njenim rečima, potvrde za upis u škole se dostavljaju u elektronskoj formi, a direktno obrazovnim ustanovama. 

"Mi svake godine na Gradskoj opštini Palilula upisujemo između 1.500 i 1.600 dece, od januara meseca mi smo počeli sa lekarskim pregledima i oko trećine pregleda je urađeno, a imaju vremena jer upis kreće prvog aprila", rekla je Jovanović. 

Ističe da je trenutno u dečijim respiratornim ambulantama povećan broj pregleda, ali da se u poslednjih nedelju dana smanjila učestalost infekcija.

"Ali ih još uvek ima, kao i stomačnog virusa, a preventivni pregledi se kontinuirano obavljaju u toku cele godine", rekla je Jovanović. 
MarketingNajnovije vesti