Novac
Srbija

Pokrajinski Sindikat traži novi iznos minimalca

Izvor: 
Dnevnik.rs Pet, 30/12/2022 - 09:19Minimalna zarada koja ne pokriva troškove potrošačke korpe i odluka Kasacionog suda da topli obrok i regres čine zaradu spremačicama u osnovnim i srednjim školama obeležili su godinu na izmaku, rečeno je juče u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine, gde je na konferenciji za novinare istaknuto da sindikat zahteva hitno razgovore o novoj ceni rada jer su minimalac od 40.000 dinara od 2023. godine obezvredili visoki troškovi života. 

- Još nam je minimalna zarada oko 35.000 dinara, dok je u junu potrošačka korpa bila 51.348 dinara. Svedoci smo svakodnevnih poskupljenja i novi iznos minilaca od 40.000 dinara od Nove godine neće pokrivati ni osnovne životne potrebe - kazao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić, rekavši da sindikat nema podatak o tome koliko zaposlenih radi za ovaj iznos, ali da 35.000 dinara, prema sindikalnim procenama, prima ogroman broj zaposlenih.

- Tek nešto iznad 50 odsto zaposlenih ima lični dohodak malo iznad minimalne zarade - kazao je Milić i naveo da je to razlog zbog čega mladi odlaze iz zemlje, a na njihova mesta dolaze radnici iz siromašnih azijskih zemalja.

- Umesto da država stvara ambijent za viši standard građana, ona dozvoljava zapošljavanje stranaca i to je, u stvari, njen odgovor na odlazak mladih iz zemlje - kazao je Milić.

Radnici se najviše žale na mobing

Govoreći o planovima za 2023. godinu, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Goran Milić je kazao da će u narednom periodu sindikat posvetiti više pažnje da sindikalni aktivisti ponovo budu zaštićeni od ucena i pritisaka pretpostavljenih.

- Tražićemo da sindikalni aktivisti budu zaštićeni dok su na funkcijama, ali i kada im mandat istekne, jer ima dosta primera da su šikanirani - naveo je Milić.

Rekao je da sindikat i dalje besplatno zastupa radnika na sudu i da zaposleni najviše traže pomoć zbog mobinga, neplaćenog prekovremnog rada i kašnjenja u isplati zarada.

On je naveo da sindikat nema ništa protiv migracija radne snage, ali da nije za to da radnici iz zemalja čiji je standard u matičnim zemljama ispod granice siromaštva rade za male pare ovde.

Osvrćući se na to kako je došlo do toga da Kasacioni sud poništi sudske presude izrečene u korist „tetkica” u osnovnim i srednjim školama, Milić je kazao da je deo ovih radnika dobio presude po kojima su škole bile obavezne da im posebno isplate regres i topli obork, ali da su se škole žalile kada se shvatilo da će to državu skupo koštati.

- Zbog toga što je Kasacioni sud poništio prvostepene presude žalićemo se sudu u Stazburu - kazao je Milić i naveo da je sindikat posebno nezadovljan što su sudski troškovi pali na teret pomoćnih radnika.
MarketingNajnovije vesti