Svetislav Basara Foto: Medija centar Beograd
Srbija

Političke organizacije osudile prekidanje promocije Basarine knjige

Izvor: 
Beta/FoNet Ned, 08/08/2021 - 16:25Prekid promocije knjige Svetislava Basare u Aranđelovcu u okviru smotre "Mermer i zvuci", koji su izveli pripadnici desničarske grupe "Zavetnici", osudili su Radna grupa 46 Foruma za bezbednost i demokratiju, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Građanski demokratski forum.

Grupa 46 navodi da se radi o „performansu jurišnika desničarske političke organizacije ‘Zavetnici'“.

U saopštenju Grupe 46 se navodi da gotovo celodnevno zakašnjenje u obaveštavanju javnosti o tom „divljaštvu“ predstavlja i „nemar javnih zvaničnika i državnih organa“ koji je „apsolutno neprihvatljiv i opasan“.

„Grupa 46 posebno upozorava da se u Aranđelovcu nije destio napad na jednog pojedinca ili manifestaciju već da je to napad na celokupan sistem u kojem je koncept sloboda i nezavisnih medija uopšte moguć“, navodi se u saopštenju.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je od nadležnih državnih organa hitno privođenje pravdi i sankcionisanje desničarskih huligana koji su u Aranđelovcu onemogućili promociju knjige „Kontraendorfin“.

U saopštenju se dodaje da su ovakve metode koristili nacisti i fašisti i na taj način pokušavali da uguše drugačije mišljenje.

„Tražimo da država učini sve da se njen Ustav i njeni zakoni poštuju na svakom pedlju njene teritorije i da se prema desnim esktremistima primenjuje nulta tolerancija“, navodi se u saopštenju LSV.

Građanski demokratski forum (GDF) saopštio je povodom prekinute promocije da je Srbija poslednje mesto u Evropi u kojem se sprovodi „batinaška cenzura“.

„Pozivamo demokratsku javnost da se ujedini i mobiliše kako bismo se branili od napada Vučićevih fašističkih grupa sa kojima ispija vino i kroji sudbinu Bosne i Hercegovine, a koji nesmetano divljaju po Srbiji“, navodi se u saopštenju GDF, u kom je Basara jedno vreme bio član Saveta.

Predstavljanje knjige „Kontraendorfin“ Svetislava Basare, ovenčane NIN-ovom nagradom, sprečili su u petak upadom na književno veče u Aranđelovcu predstavnici pokreta „Zavetnici“.

 
MarketingNajnovije vesti