maska Foto: pixabay
Srbija

Poljska donira Srbiji 100.000 maski i 10 tona dezinfekcione tečnosti

Izvor: 
Tanjug Pon, 25/05/2020 - 14:41Srbija će 27. maja primiti kontigent pomoći od 100.000 hiruških maski i 10 tona dezinfekcione tečnosti donaciju Poljske, saopštila je danas ambasada Poljske u Srbiji.

"U sklopu angažovanosti na polju proširenja EU, Poljska organizuje humanitarni konvoj za zemlje Zapadnog Balkana u poslednjoj nedelji maja, a podršku Vlade Poljske realizuje Fond za međunarodnu saradnju", navodi se u saopštenju i dodaje da će pomoći i poljska državna vatrogasna služba koja je obezbedila transport.

Kroz program Razvojnih projekata - Malih grantova srpskom zdravstvenom sistemu pomoć će stići i u vidu kupovine dva kreveta za intenzivnu negu sa ugrađenim vagama za Dom zdravlja u Ivanjici.

"Budući da je razmena iskustava jedan od ključnih faktora u borbi sa COVID-19, Poljska je inicirala i organizovala web-konferenciju za poljske i srpske lekare koja je održana u četvrtak 21. maja", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su iskustva poljskih lekara koji su učestvovali u misijama u Italiji i SAD tokom epidemije bili dragoceni srpskim stručnjacima iz Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

"Solidarnost sa prijateljskom Srbijom u neizvesnim vremenima pandemije još jedan je od dokaza posvećenosti Poljske viševekovnom prijateljstvu dveju zemalja i nedvosmislene podrške Srbiji na njenom evropskom putu", navodi se u saopštenju.
MarketingNajnovije vesti