Putovanje Foto: pxhere
Srbija

POMOĆNICA MINISTRA: Putnici da provere agenciju sa kojom potpisuju ugovor

Izvor: 
Tanjug Uto, 12/07/2022 - 09:29Nakon što je u poslednje dve godine usled prezaduženosti 10 turističkih agencija otišlo u stečaj, a među poslednjim i agencija „Kompas Tourism Travel“ iz Novog Sada, pomoćnica ministra turizma Dunja Đenić pozvala je danas putnike da se obrate sektoru turističke inspekcije koji može izvršiti inspekcijski nadzor, ali i da provere sa kim potpisuju ugovor, odnosno da li ta agencija ima licencu i garancije putovanja.

Đenić je za Tanjug navela da sektor turističke inspekcije ne može u tom slučaju naložiti povraćaj sredstava, naročito kada je privredno društvo otišlo u stečaj, ali može, kako dodaje, da podnese predlog za oduzimanje licence agenciji kao organizatoru putovanja i da predoči način za potraživanje prava putnika.

„Kada smo pokušali da izvršimo inspekcijski nadzor nad agencijom ‘Kompas’, agencija već nije poslovala. Putnike tada uputimo da se obrate osiguravajućoj kući i da pogledaju u potvrdi o garanciji koja je osiguravajuća kuća pružila, odnosno sklopila ugovor sa datom agencijom“, rekla je Đenić.

Kazale je da putnik može da podnese prigovor osiguravajućoj kući, nakon čega je predviđen rok za odgovor od oko 15 dana.

Đenić precizira da se nakon toga putnik sa datim prigovorom može obratiti Narodnoj banci, koja je nadležna za kontrolu rada osiguravajućih kuća.

Ona je poručila da broj od 10 turističkih agencija koje su otišle u stečaj i prestale da posluju, nije zabrinjavajući, jer je, kaže, pre kovida bilo više od 1.100 turističkih agencija, od kojih je bilo skoro 400 organizatora putovanja.

„I nakon kovida veliki broj je ostao da posluje, danas imamo oko 250 turističkih agencija, organizatora putovanja koji imaju propisane licence, garancije putovanja, kako sa osiguravajućom kućom, tako i bankarske garancije“, navela je Đenić.

Na pitanje šta se dešava ukoliko putnik ne krene na put u danu koji je određen u ugovoru, Đenić odgovara da postoje različiti razlozi za otkazivanje putovanja i da Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o turizmu predviđaju različite posledice.

„Može da otkaže putnik ili organizator usled nedovoljnih uslova za ostvarenje ugovornih obaveza. Ukoliko je putnik svojom voljom otkazao, uvek savetujemo da se putnik prvo obrati agenciji sa kojom ima potpisani ugovor, kako bi postigao određeni dogovor i zadovoljio svoja prava. U slučaju kada to ne može, bilo da je agencija otkazala putovanje ili nisu mogli da ga realizuju, oni se mogu obratiti turističkoj inspekciji koja pokreće inspekcijski nadzor i utvrđuje činjenično stanje“, rekla je Đenić.

Kako je dodala, na osnovu toga mogu se predložiti određene kazne i utvrditi da li je turistička agencija poslovala u skladu sa zakonom.

Na pitanje šta u takvim slučajevima država može da uradi, Đenić kaže da „država nije u mogućnosti da stane iza svakog pravnog lica“, ali, naglašava, sektor turističke inspekcije pri Ministarstvu može usmeriti putnika kako da ostvari svoja prava.

„U slučaju da putnik ne prihvati zamensko putovanje ili u startu uopšte ne razgovara sa agencijom o ponudi, on ima pravo na povraćaj svojih uplaćenih sredstava koje je uplatio čak pre početka kovida, a u krajnjem roku do 1. februara 2023. godine“, navela je Đenić.

Ona je pozvala putnike da budu odgovorni i da proveravaju da li turističke agencije sa kojim potpisuju ugovor imaju licencu, odnosno garancije putovanja.

 

 
MarketingNajnovije vesti