Foto: Pixabay
Srbija

Ponovo radi "smederevac", ugalj se može naći i po starim cenama

Izvor: 
RTS Čet, 17/03/2022 - 09:04Rat u Ukrajini i sve dublja energetska kriza, višestruko su povećali potražnju za čvrstim ogrevom. Drva i pelet su u odnosu na lane, ponegde gotovo dvostruko skuplji. Veće je interesovanje i za ugalj, koji se može naći i po staroj ceni.

Stovarišta su dobro snabdevena ogrevnim drvetom i peletom. A cene, šarolike: za kubik drva treba dati od 6.000 do 8.500, a tona peleta, domaćeg ili uvoznog, od 33.000 do gotovo 40.000 dinara.

"Troškovi proizvodnje su povećani između 55 i 60 procenata u poređenju sa prethodnom godinom i to se odražava i na cene na tržištu. Cena peleta je sada u martu viša za 90 evra po toni u odnosu na septembar prošle godine", kaže Branko Glavonjić, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu.

"Pelet, konkretno koji radim, je iz Ukrajine. Zbog novonastale situacije imamo ovo na stanju što imam i pitanje šta će biti za neku buduću saradnju", kaže Ivica Serenčeš, vlasnik stovarišta ogreva u Somboru.

Poslednjih godina interesovanje za kupovinu uglja je opalo, a sada ga građani ponovo traže. Retka su stovarišta koja prodaju ugalj, a još ređa ona koja nisu menjala cenu.

"Cene se nisu menjale u odnosu na prethodnih godinu dve nešto je u najavi da budu promenjene za sledeću sezonu, keću se od 8.000 za lignite do 15.000 za mrki ugalj", kaže Radoš Simić, vlasnik stovarišta u Kruševcu.

"Šta će da bude dalje ne znamo, možda će da skoče cene uglja, videćemo. Velika je potražnja za ugljem i vraćaju se svi na ugalj i drva", rekao je Marko Mijušković, vlasnik stovarišta uglja.

Analiza beogradskog Šumarskog fakulteta pokazuje da se na drva i pelet greje čak 49 odsto domaćinstava. 

"Kada je u pitanju drvo i pelet nema razloga za paniku, sitaucija je u ovom trenutku stabilna što se tiče količina a što se tiče cena ona je neizvesna", kaže Branko Glavonjić.

Zbog skupe nafte i gasa i nezvesnosti u vezi sa snabdevanjem, procenjuje se da će se dosta domaćinstava u Evropi ponovo vratiti grejanju na drva i pelet.

Naše fabrike svakodnevno dobijaju upite iz Italije i drugih zemlja za izvoz peleta. Tržištu Evropske unije Rusija je, pre izbijanja krize, isporučivala 80 odsto proizvodnje peleta. 
MarketingNajnovije vesti