Foto: pexels
Srbija

Porez za sveštenike plaća država, najveći obrt novca SPC u "sivoj zoni"

Izvor: 
Danas Sub, 13/11/2021 - 21:37Izjava patrijarha Porfirija u kojoj navodi da Srpska pravoslavna crkva (SPC) plaća porez kao i ostali građani, otvorila je brojna pitanja.
 

Naime, tradicionalne crkve i verske zajednice mogu za svoj rad da obezbeđuju sredstva iz prihoda od sopstvene imovine, zadužbina, legata i fondova, mogu da nasleđuju, primaju poklone i priloge, obavljaju razne neprofitne ali i privredne delatnosti, utvrđuje Zakon o crkvama i verskim zajednicama, piše Danas.

 
Ali, one pri tom mogu biti "delimično ili potpuno oslobođene poreskih i drugih obaveza, u skladu sa zakonima kojima se uvodi odgovarajući javni prihod".
 
Takođe, problematično je i to što za crkvene obrede – venčanja, sahrane i druge verske delatnosti, sveštenici ne izdaju fiskalne račune niti postoji jedinstvena tarifa, te je najveći obrt novca u SPC u svojevrsnoj "sivoj zoni".
 
Situacija sa socijalnim pravima sveštenstva i verskih službenika se ne razlikuje od prava drugih građana Srbije, ali je data mogućnost da se sredstva potrebna za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje mogu obezbediti u budžetu Republike Srbije.
 
Zakon, međutim ne navodi pod kojim uslovima i kriterijumima se crkve oslobađaju fiskalnih obaveza, ali je jasno da se to odnosi na poreze iz privrednih delatnosti kao i na imovinu.
 
Dragan Radović iz knjigovodstvene agencije Kvatro, kaže za Danas da crkve i sveštenici nisu izvan poreskog sistema Republike Srbije i da kroz svoju ličnu potrošnju, kao i svi ostali, plaćaju PDV na sve proizvode i usluge.
 
Komentarišući izjavu patrijarha Porfirija da Crkva plaća sve poreze kao i ostali građani Srbije, Radović kaže da prvi čovek Srpske pravoslavne crkve nije u poreskoj materiji i da mu ne treba zameriti što ne pravi razliku između poreza na potrošnju i drugih oblika oporezivanja.
 
"Iz te izjave vidi se da ne poznaje ni termin poreski obveznik jer ne pravi razliku između 'obveznik Crkva' i 'obveznik sveštenstvo'. Ako je Crkva obveznik PDV-a, morala bi da vodi dvojno knjigovodstvo i da predaje finansijske izveštaje APR-u. Međutim, ako se uradi pretraga objavljenih završnih računa, dobijamo odgovor da 'pravno lice nije obveznik'", kaže Radović i dodaje da ni SPC, kao ni ostale verske zajednice, ne plaćaju taj porez i ne podnose finansijske izveštaje.
 
On tvrdi i da se za sveštenike SPC iz crkvenih fondova ne plaćaju porezi i doprinosi na zarade, jer su od 2012. uključeni u sistem PIO fonda a sredstva za te namene obezbeđuju se u republičkom budžetu.
 
Sagovornik Danasa iz SPC koji je insistirao na anonimnosti kaže da ga je prilično iznenadila izjava patrijarha Porfirija u kojoj on navodi da SPC plaća porez kao i ostali građani, ističući da je najveći problem u Crkvi to što ne postoji transparentan protok novca.
 

Opširnije na sajtu Danasa.

 
MarketingNajnovije vesti