Kafa Foto: pixabay
Srbija

Poskupljenje kafe u Srbiji za 10 odsto do kraja godine zbog skoka cene u svetu?

Izvor: 
RTV/Tanjug Pon, 27/09/2021 - 16:58


Specifična situacija u Brazilu kada je u julu temperatura pala ispod nule i povećanje cena transporta iz Vijetnama odraziće se na cenu kafe u Srbiji koja će, prema rečima sekretara Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije Aleksandra Bogunovića, do kraja godine skočiti za 10 odsto.

"Očekuje se da će cena ići za 10 odsto gore u periodu do kraja godine, ali je sasvim izvesno da će naredne godine cena kafe porasti bar za još pet posto gore", rekao je Bogunović za Tanjug, ističući da bi nova cena kafe bila od 270 do 300 dinara za 200 grama.

Takođe je dodao da se kafa koja se trenutno nalazi na tržištu Srbije povlači iz zaliha, a da su cene "otišle" na globalnom nivou i do 90 odsto te da je poskupljenje nakon uvoza neminovnost.

Bogunović je rekao da se situacija iz Brazila dosta odrazila na cenu na berzi, jer je rod arabike desetkovan zbog mraza.

"Poskupljenje arabike dovelo je do toga da, zbog veće potražnje, skoči cena i arabuste, koja je ove godine odlično rodila i sada prati rast cene na tržištu", kaže on.

Objasnio je da na uvećanje cena kafe utiče poskupljenje cena transporta, koje je posledica toga što nema dovoljno kontejnera u kojima se roba prevozi, ističući da je sa 1.000 dolara transport skočio na 10.000.

Naveo je da se cena kafe u Srbiji četiri godine nije menjala, jer su proizvođači zadržali iste cene, iako je akciza na kafu rasla i sada iznosi 8,4 odsto.

Osvrnuo se na to da postoji mogućnost da će zbog jače cene, mnogi pokušati da "nauštrb kvaliteta", kroz različite mešavine pojačaju sadržaj nekih drugih surogata kafe, ali da će, zbog novog pravilnika o kvalitetu, to biti istaknuto na deklaraciji.

On ističe da se godišnje u Srbiji uveze oko 30.000 tona kafe i to uglavnom iz Brazila, koji je najveći proizvođač kafe arabika na svetu i snabdeva čak trećinu svetskog tržišta.

Pored ove sorte kafe, Srbija iz Vijetnama nabavlja robustu, a uvozi se kafa iz Ugande, Kostarike, Kolumbije, Jamajke i Indonezije.

 
MarketingNajnovije vesti