Srbija

Poskupljenje mesa uticalo na inflaciju

Izvor: 
Politika Sre, 15/09/2021 - 11:54


Poskupljenje mesa najplastičniji je dokaz inflacije, odnosno rasta cena na malo, što je potvrdila i Narodna banka Srbije.
 
"Na inflaciju su uticale i više cene mesa, kao posledica smanjene ponude, povećane tražnje i izrazito niske baze iz istog perioda prethodne godine. Pored toga, znatno viša svetska cena nafte u odnosu na isti period prethodne godine i dalje u velikoj meri utiče na kretanje inflacije, s obzirom na to da rast cena derivata nafte na domaćem tržištu čini oko četvrtine ukupne međugodišnje inflacije u avgustu. Povećanje međugodišnje inflacije, u avgustu vođeno je privremenim faktorima, pre svega niskom bazom iz prethodne godine i sezonski neuobičajeno visokim cenama voća i povrća usled nepovoljnih vremenskih prilika i slabijeg roda, kao i povećane tražnje i u Srbiji i u regionu", naveli su u Narodnoj banci, a prenela je Politika.
 
Pre dva dana saopšteno je da je inflacija od početka godine već dostigla 4,3 odsto, a da je na mesečnom nivou avgustovski rast cena bio 0,9 odsto. Na mesečnom nivou u junu i julu bila je oko tri odsto. Zato je za sve one koji inflaciju ne prate statistički već količinom para u novčaniku, poslednji podatak realniji i svedočenje o sve skupljem životu.
 
Ekonomista Mihajlo Gajić kaže za Politiku da je inflacija nešto viša nego što je predviđala centralna banka, ali da veća inflacija nije novost, niti je naša specifičnost.
 
"Srbija je mala otvorena privreda koja je vezana za evrozonu i verovatno će pratiti inflaciju u evrozoni", kaže Gajić.
 
Ovakva kretanja po pitanju inflacije će se nastaviti još neko vreme, odnosno dok se stvari na globalnom nivou ne vrate u normalu. MarketingNajnovije vesti