Foto: Maxpixel
Srbija

Poskupljuju cigarete

Izvor: 
Blic Uto, 28/06/2022 - 14:04Od 1. jula cigarete će biti skuplje za 10 dinara, pa će tako najjeftnija paklica koštati 300 dinara, a ona najskuplja čak 580.
 
Razlog za to je uvećanje specifične akcize za dinar i po, koja se dva puta godišnje, u januaru i julu, koriguje u skladu sa akciznim kalendarom. Potom sledi još šest poskupljenja.
 
Nakon toga, država će po ovom osnovu proizvođačima umesto dosadašnjih 79,75 dinara uzimati 81,25 dinara po pakli. Tom dinamikom, odnosno dva puta godišnje, sve do 2025. godine će se uvećavati ovaj državni namet uz koji se na cenu cigareta zaračunava i proporcionalana akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane nepromenjena i u naredne tri godine. Na sve to se dodaje i PDV, piše Blic.
 
Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70 evra trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. Po tim standardima treba očekivati da će pušači u Srbiji za tri godine cenu svog uživanja plaćati isto kao oni u zemljama EU.
 
Za naše prilike u nekim državama, poput Irske, gde za paklicu cigareta treba izdvojiti i devet evra, to je izuzetno skupo. Postoje i države gde je duvan jeftinijii i u proseku se kreće između 3,5 i 5,5 evra.
 
Poskupljenje će biti postepeno, ali je sasvim izvesno da pušače u Srbiji neće zaobići evropska praksa u ovoj oblasti.
 
Inače, iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta biće uvećan narednih dana za dinar po milimetru, što znači da će i oni koji koriste ovaj užitak morati da izdvajaju više novca, kao i oni koji koriste sve popularniji nesagorevajući duvan, gde će paklica takođe poskupeti u proseku za 10 dinara. MarketingNajnovije vesti