Vakcine Foto: pixabay
Srbija

Posle 15 godina pauze „Torlak" ponovo pravi vakcinu protiv gripa

Izvor: 
Politika Sre, 22/07/2020 - 09:55Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" proizvešće za predstojeću sezonu domaću vakcinu protiv gripa kojom će biti vakcinisani građani Srbije.
 
Sve proizvedene količine biće na raspolaganju našim državljanima, kažu za "Politiku" u Ministarstvu zdravlja, a ostatak vakcine neophodan za vakcinaciju biće nabavljen preko javne nabavke. U resornom ministarstvu za Politiku kažu da će biti proizvedeno manje domaćih vakcina od planiranih, jer su gotovo svi kapaciteti "Torlaka" usmereni na borbu protiv virusa korona.
 
"Planirana je proizvodnja između 100.000 i 150.000 doza", najavila je dr Vera Stoiljković, direktorka Instituta "Torlak".
 
Ipak, ove količine domaće vakcine neće biti dovoljne da bi se sproveo najavljeni plan državnog vrha da se vakciniše više od dva miliona ljudi. 
 
"Torvaksflu" će biti prva srpska vakcina protiv sezonskog gripa posle pauze od 15 godina, piše Politika. 
 
Koja će inostrana vakcina biti kupljena biće poznato kada se završe javne nabavke. Prošle godine je država kupila četvorovalentnu vakcinu "Sanofi Pastera". Zaštita od gripa koštala je 217.239.660 dinara, odnosno 679 dinara po dozi. Kasnije su, zbog velikog interesovanja, nabavljane dodatne doze. MarketingNajnovije vesti