Vatra Foto: pixabay
Srbija

Posledice požara u Vinči ćemo osećati narednih 10-ak godina

Izvor: 
B92 Pon, 09/08/2021 - 13:47


Požar u deponiji u Vinči imaće posledice na životnu sredinu i zdravlje ljudi u narednih desetak godina, smatra fizički hemičar dr Svetlana Stanišić.

Ona navodi da je pametno upravljanje otpadom rešenje da se slični incidenti ne ponove.

Stanišić je za Tanjug rekla da se u vazduhu nakon požara na deponijama registruju zagađujuće materije, koje se, inače, nalaze u vazduhu, ali u ovom slučaju u visokim koncentracijama, kao i da su zbog sagorevanja plastike, posebno PVC plastike, prisutni dioksini i furani.

"I u normalnim okolnostima dioksini i furani se unose kroz hranu u minimalnim količinama, ali u slučaju ovakvih požara udišemo ih i unosimo u većim koncentracijama. Te materije su kancerogene i utiču na stanje jetre, kožu, respiratorni sistem, reproduktivne organe, mogu da izazovu sterilitet", navodi Stanišić.

Te čestice mogu da se prošire nekoliko desetina kilometara, a ostaju, kako kaže, 10 do 15 godina u zemljištu i akumuliraju se u životinjama i ljudima. Stanišić kaže da požari na deponijama često izbijaju spontano, posebno na deponijama koje nisu sanitarno rešene, kao i u letnjim mesecima, zbog visokih temperatura, jer otpad, kako kaže, nije dovoljno komprimovan.

"Vlaga i kiseonik omogućavaju bakterijama da razlože organske materije, tako da dolazi do oslobadjanja toplote, zagrevaju se odredjene tačke u dubini otpada i nastaje požar", objašnjava Stanišić.

Kako kaže, raspadanjem otpadnog materijala oslodađaju ugljendioksid i metan, koji je zapaljiv i eksplozivan, i da u svakoj deponiji u dubini postoje džepovi metana. Problem je, navodi, što se požar na velikoj teško detektuje, dok ne eskalira, i može da izazove urušavanje deponije i oteža saniranje požara. Da bi se sprečili slični incidenti, Stanisavljević ističe da je rešenje u pametnom upravljanju otpadom.

"Da su deponije praznije, da se manje otpada deponuje, a više sagoreva i reciklira da bismo dobili energiju i ponovo koristili te materije, kao i da deponije budu sanitarne i maksimalno obezbeđene, da nema curenja metana", navodi Stanišić.

 
MarketingNajnovije vesti