Vakcine Foto: pixabay
Srbija

Postignut dogovor o proizvodnji ruske vakcine u Srbiji

Izvor: 
Tanjug Čet, 25/03/2021 - 11:44


Ruski Fond za direktne investicije i Institut "Torlak" saopštili su da su postigli dogovor o proizvodnji vakcine "Sputnjik V" u Srbiji.
 
Proizvodnja bi mogla da počne do maja u postrojenjima Torlaka.
 
Srbija će, dodaje se, postati prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja će proizvoditi vakcinu "Sputnjik V". Ta vakcina mogla bi da se izvozi kasnije u druge zemlje regiona, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu "Sputnjika V".
 
Direktor RDIF Kiril Dimitrijev izrazio je tim povodom zahvalnost Vladi Srbije za konstantu podršku i poverenje u "Sputnjik V".
 
"Srbija je među prvim zemljama u svetu koje su odobrile Sputnjik i koriste tu vakcinu radi zaštite stanovništva. Proizvodnja ruske vakcine u Torlaku obezbediće lakšu logistiku i pomoći da se ubrza program vakcinacije u zemlji", rekao je Dimitrijev.
 
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da će proizvodnja "Sputnjika V" u Institutu Torlak jačati kapacitete naše zemlje u borbi protiv pandemije i otvoriti nove perspektive za distribuciju ove vakcine u regionu Jugoistočne Evrope.
 
"Transfer tehnologija za proizvodnju vakcine 'Sputnjik V' iz Rusije u Srbiju doprineće obnavljanju suvereniteta naše zemlje na polju proizvodnje vakcine koja će biti važan resurs svake zemlje u budućnosti", rekao je Popović.MarketingNajnovije vesti