Foto: Pixabay
Srbija

Postkovid savetovališta uskoro u apotekama širom Srbije

Izvor: 
RTS Sre, 26/01/2022 - 11:01














Farmaceutska komora Srbije pokrenula je program postkovid savetovališta i u narednom periodu ona bi trebalo da budu dostupna građanima u apotekama širom Srbije.
 
Direktorka Farmaceutske komore Srbije Tatjana Šipetić rekla je za RTS da 80 odsto od preko 1.600.000 do sada inficiranih u Srbiji potencijalno može da ima neki od postkovid simptoma i da im treba pomoći.
 
Navodi da su se neki potpuno zatvorili jer misle da se samo njima nešto strašno desilo i promenilo u životu jer imaju problem sa pamćenjem ili je počela da im opada kosa.
 
"Hteli smo da tim našim pacijentima pružimo podršku i pomognemo im u situacijama u kojima farmaceut može svojim savetom da im pomogne", objasnila je Šipetić.
 
Kaže da je pilot projekat počeo 5. decembra onlajn edukacijom kojoj su prisustvovali farmaceuti iz različitih gradova u Srbiji.
 
"Oni su imali priliku da vide šta su osnovni klinički simptomi dugotrajnog postkovid sindroma i da nauče na koje načine mogu da pristupe pacijentu i pomognu da se smanji intenzitet simptoma, kao i kako da prate stanje pacijenta", kazala je Šipetić i dodala da su posle toga farmaceuti krenuli da pružaju uslugu.
 
Ona je navela da će 5. februara biti skupljeni rezultati, kako bi se videlo da li nešto treba izmeniti ili prilagoditi uslovima rada u apotekama, nakon čega će usluga biti omasovljena, kako u privatnim tako i u državnim apotekama.
 
Prema njenim rečima, postoji segment koji farmaceuti mogu da pokriju, ali oni treba da budu i pomoć koja će raditi trijažu i poslati kod lekara pacijente kada je to neophodno.
 
"Ne bih nikada preuzimala ulogu lekara. Postoje stanja koja podrazumevaju da morate otići kod lekara, ali farmaceuti će moći da daju preporuku", rekla je Šipetić.
 
Istakla je da za takve vrste usluga, koje podrazumevaju bavljenje pacijentima 15 ili 20 minuta, nema dovoljno farmaceuta, zbog čega treba animirati i nove generacije.  







Marketing



Najnovije vesti