Srbija

Potpisan ugovor o automatizaciji protivgradnih stanica "Samoš" i "Bajša"

Izvor: 
Tanjug Sre, 02/06/2021 - 22:13Ugovor o automatizaciji protivgradnih stanica sa pratećim radovima i uslugama za radarske centre "Samoš" i "Bajša" potpisan je danas u Vladi Vojvodine između Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Fabrike zaštitnih sredstava kompanije "Trajal".

Time se nastavlja projekat automatizacije radarskih centara na teritoriji AP Vojvodine, a vrednost ugovora je 1,4 milijarde dinara.

"Podsetio bih vas da su u toku završni radovi na radarskom centru 'Fruška gora' i, zapravo, ovim novim ugovorom, odnosno, otpočinjanjem novog procesa izgradnje novih radarskih centara 'Samoš' i 'Bajša' i njihovim završetkom, zaokružićemo u potpunosti automatizovan sistem odbrane od grada na nivou Vojvodine. Ovo će smanjiti mogućnost štete na usevima naših poljoprivrednih proizvođača", rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić.

Potpisivanje ovog ugovora je samo nastavak saradnje sa Pokrajinskom vladom, istakao je direktor Fabrike zaštitnih sredstava kompanije "Trajal" Nenad Isailović.

"Ovim smo poboljšali efikasnost odbrane od grada, a najbolja potvrda efikasnosti je i to da izveštaji sa terena govore da na području radarskog centra "Valjevo" u prethodnoj protivgradnoj sezoni nije bilo štete od grada", dodao je Isailović.

Uvođenjem ovakvih sistema eliminiše se faktor strelaca, a dobija se pouzdaniji i efikasniji sistem što je još jedan vid podrške države poljoprivrednicima, ukazao je direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Jugoslav Nikolić.

"Pokrajinska vlada isfinansirala je 118 lansirnih stanica iz domena radarskog centra 'Fruška gora' koji su u funkciji ove godine, a sa današnjim ugovorom nastavlja se ovaj proces. Automatizovaće se još 141 automatska lansirna stanica na području radarskog centra 'Bajša' i 130 lansirnih stanica na području 'Samoša'", napomenuo je Nikolić.

On je dodao da su, na ovaj način, stvoreni optimalni uslovi da se sistem odbrane od grada sprovodi tako da se minimalizuju štete od ove elementarne nepogode.

 
MarketingNajnovije vesti