Benzinska pumpa gorivo Foto: MaxPixel
Srbija

Povećane cene benzina i dizela

Izvor: 
Tanjug Čet, 06/08/2020 - 16:11Prosečne maloprodajne cene benzina i dizela u prethodnih pet nedelja povećane su za oko 5 dinara po litru, pokazuju podaci Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

"Srpsko tržište je pođednako kao i ostala tržišta u regionu odreagovalo na povećanje cene sirove nafte, koja je u prethodnih tri meseca poskupela čak za oko 130 odsto. Barel referentne nafte BRENT se krajem aprila prodavao za oko 20 dolara, početkom juna za 40, a juče za oko 45 dolara", kaže generalni sekretar UNKS- a Tomislav Mićović.

Dosadašnji deo 2020. se jasno može podeliti na dva perioda kaže Mićović.

Prvi period pada cene nafte, od januara do kraja aprila, kada se cena strmoglavila za gotovo 50 dolara po barelu i drugi deo godine, od kraj aprila do kraja jula, kada je cena nafte povećana za oko 25 dolara po barelu.

Promena cene goriva takođe je imala, prema njegovim rečima, jasno razgraničene periode.

"Cene goriva u Srbiji su bile u padu sve negde do sredine maja, benzin je pojeftinio za oko 27 dinara, a dizel za oko 33 dinara po litri. Zatim je usledila jednomesečna stagnacija cena nakon čega su se promene na globalnom tržištu počele odražavati i na cene u Srbiji", objašnjava Mićović.

U međuvremenu su, kaže, povećane i akcize, tako da su proizvođači i uvoznici, kako je rekao, na račun dažbina morali da izdvoje dodatnih oko 1,30 dinara.

Ukupno povećanje prosečnih maloprodajnih cena benzina I dizela u ovom periodu je iznosilo oko 11 dinara po litri, dodaje on.

"Cena tečnog naftnog gasa je imala svoju nezavisnu dinamiku kretanja, tako da je zabeležen manji pad cene oko 17 dinara po litri, ali je zatim usledilo i manje povećanje cene od 7,60 dinara po litri", rekao je Mićović, navodi se u saopštenju UNKS.

 
MarketingNajnovije vesti