Brankica Jankovic poverenica za ravnopravnost

Brankica Jankovic Foto: www.ravnopravnost.gov.rs

Srbija

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Seksizam i mizoginija sve prisutniji

Izvor: 
Danas online Pet, 15/07/2022 - 14:14„Borba protiv govora mržnje biće u fokusu rada institucije u narednom periodu zbog sve prisutnijeg govora mržnje uz seksizam, mizoginiju, ponižavajuće i uvredljivo postupanje, o čemu svedoči i značajan broj pritužbi koji stižu Povereniku“, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na stručnom skupu za medije posvećenom suzbijanju diskriminacije i govoru mržnje u organizaciji Saveta Evrope.

Na skupu na kome učestvuju predstavnici REM-a, UNS-a, portala, štampanih i elektronskih medija poverenica je rekla da su na meti govora mržnje gotovo svi – od političara i novinara, preko nevladinih organizacija i javnih ličnosti, a naročito su ovakvom govoru izložene žene, Romi, LGBT, stariji i mnogi drugi.

„Prisutan je i nedopustiv govor usmeren prema pripadnicima nekih nacionalnih manjina, ali neretko i prema većinskom stanovništvu. Sadržaji u kojima se produbljuju stereotipi, predrasude i različiti oblici nasilja, nažalost, postaju svakodnevnica u gotovo svim evropskim društvima, uz opravdanje da je reč o slobodi izražavanja. Sloboda izražavanja jeste univerzalno ljudsko pravo svakog pojedinca da bez straha ili cenzure može izraziti mišljenje, ali ne može biti opravdanje za govor mržnje. Argumentovana rasprava ili iznošenje stavova o različitim političkim ili društvenim pitanjima, često ustupaju mesto međusobnim uvredama, ponižavajućim, vulgarnim i agresivnim izjavama“, rekla je poverenica.

Ona je istakla da je odgovornost na svima pojedinačno, ali pre svih na nosiocima javnih funkcija, političarima i medijima, koji ne smeju biti promoteri uvreda, diskvalifikacija, a naročito govora mržnje, već prvi u poštovanju Zakona o zabrani diskriminacije kojim se eksplicitno zabranjuje govor mržnje i drugi oblici diskriminacije.

„Naravno, oni moraju biti prvi i u poštovanju svih drugih zakona“, zaključila je Janković.

Seminar je organizovan u saradnji sa Savetom Evrope u okviru projekta Horizontal facility u Srbiji. Stručnim radionicama novinarima su se pridružile i mlade influenserke iz mreže Yong Europian amabasadors.
MarketingNajnovije vesti