Foto: flickr

Srbija

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila da je banka Inteza diskriminisala izbeglice

Izvor: 
013info Pon, 12/07/2021 - 20:33


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je utvrdila da je banka Inteza povredila Zakon o zabrani diskriminacije kada je odbila da otvori račune izbeglicama i tražiocima azila u Srbiji.

To je saopštio Beogradski centar za ljudska prava (BCHR) koji je i uputio pritužbu poverenici.

Iz tog centra su saopštili da je poverenica Brankica Janković donela mišljenje da je banka "negativno generalizovala osobe samo na osnovu njihovog državljanstva ili mesta (države) rođenja, bez procene ispunjenosti zakonskih uslova za uspostavljanje poslovnog odnosa".

BCHR je u aprilu prošle godine uputio pritužbu nakon što je, kako navode, "banka Inteza većem broju ljudi, izbeglicama sa odobrenim pravom na utočište, osobama sa dodeljenom supsidijarnom zaštitom i tražiocima azila u Srbiji odbila da otvori račune".

 
Navodi se da su u pitanju bili državljani Irana, Avganistana i Iraka koji su klijenti Centra.
 
"Beogradski centar za ljudska prava pozdravlja postupanje kancelarije poverenice prema našoj pritužbi i posebno ukazuje na važnost da u svakoj budućoj sličnoj situaciji banke moraju obrazložiti svoje sumnje bez iznošenja paušalnih i diskriminatornih procena, kao i da bez obzira na bilo koje procedure, pravila i procene rizika, banka mora poslovati u skladu sa zakonima Srbije", zaključuje se u saopštenju.
 
 MarketingNajnovije vesti