Foto: pixabay
Srbija

Poverenik: Stranke da poštuju Zakon o zaštiti podataka

Izvor: 
Tanjug Pet, 28/02/2020 - 14:47

Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti skrenuo je pažnju da se tokom predizborne kampanje mora poštovati Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i pozvao da se zakonski uredi kampanja "od vrata do vrata".

Poverenik u saopštenju navodi da mu se obratio veliki broj građana povodom predizborne političke kampanje, koja se sprovodi „od vrata do vrata", sa tvrdnjama da aktivisti političkih stranaka raspolažu njihovim podacima o ličnosti.

"Ovim putem Poverenik naglašava da političke stranke moraju poštovati odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a posebno njegova načela, koja se tiču zakonite, poštene i transparentne obrade podataka. Takođe, Poverenik skreće pažnju političkim strankama da podaci o političkom mišljenju predstavljaju posebnu vrstu podataka o ličnosti čija obrada je restriktivna", navodi se u saopštenju poverenika.

Poverenik takođe upućuje i građane da svoja prava prema političkim strankama povodom obrade podataka o ličnosti, pa i pravo na brisanje podataka, mogu ostvariti podnošenjem zahteva tim strankama, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, nakon čega mogu podneti pritužbu Povereniku, odnosno tužbu sudu.

Formulare ovih zahteva građani mogu pronaći na veb prezentaciji Poverenika.

Perenik istovremeno podseća javnost da su kampanje „od vrata do vrata" uobičajeni način političkog delovanja u velikom broju država, kao što su Velika Britanija, SAD, Kanada, Australija.

"Međutim, s obzirom da ista kampanja uvek izaziva uznemirenost građana u našoj zemlji, Poverenik već godinama, tokom praktično svakog izbornog procesa, upozorava na poštovanje zaštite ličnih podataka građana, te da je logično i svrsishodno zakonom urediti ovu oblast", navodi se u saopštenju.

 
 

MarketingNajnovije vesti