Srbija

Poznato koliko će račun biti uvećan nakon poskupljenja struje

Izvor: 
Blic Ned, 31/07/2022 - 09:01Prema računici, od 1. septembra ove godine, kada stupa na snagu najavljeno poskupljenje cene električne energije, prosečan račun za struju će u Srbiji biti veći za oko 150 dinara.
 
Naime, prema cenovniku uspostavljenom 1. februara, kilovatčas je iznosio 7,8 dinara, a prema najavi isti će od 1. septembra koštati 8,114 dinara. Ako uzmemo da se u proseku mesečno potroši oko 450 kilovata struje, onda se za razliku od dosadašnjih 3.500 dinara prosečan račun za struju podiže na oko 3.650 dinara.
 
Podsetimo, Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na povećanje cene struje za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci) za 6,5 odsto.
 
Kako su dodali, prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju, iznosi bez poreza i taksi 8,144 din/kWh.
 
Poslednji put struja je za domaćinstva poskupela 1. februara prošle godine, i to za 3,4 odsto. Agencija za energetiku Srbije je tada usvojila zahtev EPS za korekciju cene električne energije i njen aktuelni iznos je 7,8 dinara po kilovat satu. Međutim, mesec dana pre toga na računima potrošača došlo je do korekcije naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije i to sa 0,093 dinara po kilovatu utrošene struje na 0,437 dinara, pa je ukupno povećanje struje bilo oko osam odsto.
 
Pre toga trošak je uvećan 1. decembra 2019. godine za 3,9 odsto, a pre toga u oktobru 2017. godine za dva odsto.
 
 MarketingNajnovije vesti