Zatvor Foto: pixabay
Srbija

Pravosnažno osuđeni pripadnici organizovane kriminalne grupe

Izvor: 
Tanjug Uto, 14/06/2022 - 17:48Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio pripadnike organizovane kriminalne grupe, koji su preuzeli Privredno društvo "Barkom sistem" kako bi sačinjavali i overavali poslovnu dokumentaciju sa neistinitim sadržajem i sebi pribavili novčanu korist.

Sud je potvrdio deo prvostepene presude i pravosnažno osudio Gorana Jovićevića na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i četiri meseca, Mirka Simića na jedinstvenu kaznu zatvora od dve godine i osam meseci i Bojana Obrenića na godinu dana kućnog zatvora bez elektronskog nadzora.

Okrivljenoj Ivani Popin sud je povećao kaznu zatvora za sedam meseci i pravosnažno je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i tri meseca, dok je Milošu Andriću smanjena kazna za pola godine, te je pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dve godine i dva meseca.

Takođe, sud je smanjio za dva meseca kaznu Milanu Munjasi i pravosnažno ga osudio na kaznu zatvora od 25 meseci.

Apelacioni sud je ukinuo deo prvostepene presude kojom je Dean Kvočka bio osuđen na godinu dana kućnog zatvora, bez elektronskog nadzora, i novčanu kaznu od 400.000 dinara i kojom je Aleksandar Todorović bio osuđen na pola godine kućnog zatvora, takođe bez eletronskog nadzora, i novčanu kaznu od 200.000 dinara.

Prema okrivljenom Miloradu Tomoviću je obustavljen krivični postupak usled smrti.

U obrazloženju presude se navodi da je prvostepeni sud odlučujući o visini kazne u odnosu na okrivljene Jovićevića, Simića i Popin, pravilno cenio kao otežavajuću okolnost raniju osuđivanost, a kao olakšavajuću porodične prilike.

U odnosu na Andrića sud nije našao da postoje posebno otežavajuće okolnost, dok je kao olakšavajuću okolnost cenio njegovu raniju neosuđivanost.

Takođe, u odnosu na Munjasa sud je od otežavajucih okolnosti cenio raniju osuđivanost, dok posebnih olakšavajucih okolnosti nije našao.

Apelacioni sud nalazi da je prvostepeni sud u odnosu na Jovićevića, Simića i Obrenića pravilno utvrdio sve okolnosti koje su od značaja da krivična sankcija bude pravilno odmerena, dok je u odnosu na Popin, Apelacioni sud našao da prvostepeni sud nije u dovoljnoj meri cenio otežavajuće okolnosti, dok je olakšavajućim okolnostima dao preveliki značaj.

U odnosu na Andrića i Munjaša, prvostepeni sud je dao prenaglašen značaj otežavajućim okolnostima, dok istovremeno nije dat adekvatan značaj olakšavajućim okolnostima, zbog čega je prvostepena presuda u tom delu preinačena.

Prvostepena presuda je ukinuta u odnosu na Kvočku i Todorovića imajući u vidu da u tom delu sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka jer se zasniva na dokazu na kome se po zakonu ne može zasnivati, a u obrazloženju presude nisu dati razlozi o odlučnim činjenicama.

Oni su osuđeni na osnovu optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal kojom se terete da su u periodu od 2015. godine do 7. juna 2017. godine u Beogradu organizovali organizovanu kriminalnu grupu koja je preuzela Privredno društvo "Barkom sistem".

To su učinili kako bi sačinjavali i overavali poslovnu dokumentaciju sa neistinitim sadržajem o navodno izvršenom prometu dobara i usluga pruženim od strane ovog privrednog društva drugim privrednim društvima na teritoriji Republike Srbije.

Na osnovu toga su vršene uplate na račun privrednog društva pod kontrolom ove organizovane kriminalne grupe da bi zatim organizator i pripadnici novac podizali i u gotovini vraćali uplatiocima uz zadržavanje za sebe provizije u iznosu od pet do deset odsto.

Prvostepenom presudom od okrivljenih Jovićevića, Simića, Popin, Andrića i Munjasa je oduzeto 4.271.695,00 dinara, od Kvočke 10.098.449,10 dinara, od Todorovića 2.757.091,71 dinara i od Tomovića 4.149.264,71 dinar.

 

 
MarketingNajnovije vesti