Vlada Srbije commons.wikimedia.org
Srbija

Predsedništvo SNS danas o novoj Vladi Srbije. Ko će biti ministri?

Izvor: 
Tanjug/pink Ned, 25/10/2020 - 10:29Sednica Predsedništva SNS, nakon koje bi trebalo da bude poznat sastav nove vlade počela je u 10 sati.
 
Predsednik Aleksandar Vučić najavio je ranije da će posle te sednice biti poznat sastav nove vlade.
 
"Imamo samo dve, tri, možda i četiri nedoumice. Biće vanstranačkih i ličnosti iz drugih stranaka. To će biti dobra vlada", rekao je Vučić.
 
Mandatarka Ana Brnabić, prema najavi, svoj kabinet i ekspoze u parlamentu treba da predstavi u sredu, 28. oktobra.
 
Prema Predlogu zakona o ministarstvima, koji je trenutno pred poslanicima, Vladu Srbije će činiti 21 ministarstvo, a tri nova biće Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, kao i Ministarstvo za brigu o selu.
 
Ostaju ministarstva finansija, privrede, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zaštite životne sredine, građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, rudarstva i energetike, trgovine turizma i telekomunikacija.
 
Ostaće i ministarstvo pravde, zatim državne uprave i lokalne samouprave, MUP, ministarstvo odbrane, spoljnih poslova, ministarstvo za evropske integracije, kao i ministarstva prosvete, zdravlja, omladine i sporta, kulture i informisanja, rada zapošljavanja boračkih i socijalnih pitanja.
 
Predlog zakona o ministarstvima u skupštinsku proceduru je uputilo 167 poslanika sa liste “Aleksandar Vučić - za našu decu.

Ono što je, prema saznanjima medija vrlo izvesno, jeste da promene dolaze u resor pravde. Kako smo eksluzivno objavili, novo lice će biti na čelu Ministarstva pravde, a reč je o Maji Popović, advokatu, koja na ovu funkciju dolazi iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Ona će na ovom mestu naslediti Nelu Kuburović, za koju se još ne zna da li će ostati u ministarstvu na čijem je čelu bila, ili će možda preuzeti novu funkciju.

Gordana Čomić, bivša poslanica DS, će najverovatnije biti zadužena za novo ministarstvo - za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Novo lice mogla bi da bude i članica Kriznog štaba i zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević, za koju se spekuliše da će možda voditi ministarstvo rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja. Ova informacija, za sada, međutim nije potvrđena.

Takođe nezvanično, u Nemanjinu 11 mogla bi "iz komšiluka" da se preseli i Ivena Vujević, aktuelna predsednica opštine Savski Venac, za koju se piše da bi mogao da joj bude poveren resor ekologije i zaštite životne sredine.

Razloga za brigu nema ni aktuelni ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji će i ubuduće biti na čelu Ministarstva zdravlja.

U novoj Vladi Srbije biće i rotacija, a kojih i kako će one izgledati, danas će se znati precizno.

Za sada, pominje se da bi ministri Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin mogli da zamene resore, pa će Vulin u MUP, a Stefanović u odbranu.

Da će se Nebojša Stefanović baviti bezbednošću sugerisao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana, rekavši da je Stefanović dobro vodio policiju, i da će se i ubuduće baviti "važnim poslovima iz sektora bezbednosti".

Rotacije, ovog puta među koalicionim partnerima, SNS i SPS dešavaju se i na drugim poljima. Jedno od njih je diplomatija koju bi, prema navodima medija, ubuduće mogao da vodi Nikola Selaković, bivši ministar pravde i aktuelni generalni sekretar predsednika Srbije.

Tako će on preuzeti MSP, koje je do sada vodio lider SPS Ivica Dačić, koji je samo pre nekoliko dana preuzeo funkciju predsednika Skupštine Srbije. Tako je SNS-u pripao MSP, a socijalistima parlament.

Zamena bi mogla da se dogodi i sa energetikom i građevinom, koju su do sada vodili Aleksandar Antić (SPS) i Zorana Mihajlović (SNS). Kako se spekuliše, ona bi mogla da se vrati u svoje staro ministarsvo - energetiku, na čijem čelu je već bila, dok bi Antiću u novoj podeli mogla da pripadne građevina.

 
MarketingNajnovije vesti