Mame su zakon Foto: fb
Srbija

Predstavnice "Mame su zakon" predale predloge izmena zakona

Izvor: 
Tanjug Uto, 19/10/2021 - 13:45Predstavnice Inicijative "Mame su zakon" predale su danas predloge izmena seta zakona, kao i više od 41.000 potpisa peticije "I preduzetnice su mame", čiji je cilj poboljšanje položaja porodilja preduzetnica.

Predstavnice udruženja "Mame su zakon" zahtevaju izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, o obaveznim doprinosima za socijalno osiguranje i Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom, koji, navode, imaju diskriminatorski odnos prema ženama preduzetnicama.

Preduzetnica Maša Đurić, koja je u sedmom mesecu trudnoće, kaže da je osnovni zahtev da se žene preduzetnice tretiraju kao ostale zaposlene žene i da imaju ista prava.

"Tražimo da budemo tretirane kao sve druge zaposlene žene, želimo da naši partneri preuzmu brigu o detetetu dok se mi vraćamo svojim biznisima koje smo gradile", rekla je Đurić.

Neki od zahteva koje su predstavnice udruženja "Mame su zakon" predale Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja su da žene preduzetnice mogu da prenesu odsustvo sa posla na svoje partnere.

Zahtev je i da ženama koje samostalno obavljaju delatnosti, država preuzme obavezu plaćanja obaveznih doprinosa za socijalno osiguranje.

Takođe, ako se odluče na to da imaju troje i više dece da mogu da koriste odsustvo sa posla u trajanju od dve godine, pravo na minimalnu naknadu tokom prva tri meseca bebinog života koja ne može da bude manja ispod Republičkog minimalca.
MarketingNajnovije vesti