Učionica Foto: pxhere
Srbija

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije protestovali ispred Ministarstva prosvete, zahtevajući veće plate

Izvor: 
Euronews Srbija/Tanjug/FoNet Čet, 17/03/2022 - 16:29Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) protestovali su danas ispred zgrade Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici, zbog lošeg materijalnog položaja zaposlenih u prosveti. Organizovali su i zakonski štrajk u školama gde imaju svoje članove, te su časovi u više od 600 škola skraćeni na 30 minuta.

Protest je trajao oko dva sata, a završen je šetnjom do zgrade Vlade Srbije. Deo Nemanjine i Ulice kneza Miloša bio je zatvoren za saobraćaj.

Predstavnici USPRS ukazali su da je plata prosvetnih radnika za oko 10.000 dinara ispod republičkog proseka. Među zahtevima, koje su izneli na skupu bio je i smanjenje broja učenika u odeljenju na maksimalno 25, kao i da se sa resornim Ministarstvom, kako kaže predsednica Unije Jasna Janković "ostvari zdrav socijalni dijalog".

Ona je navela da današnjim protestom obeležavaju sedam godina od potpisivanja "neuspešnog sporazuma sa Vladom Srbije".

Član Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Vladimir Adžić rekao je da traže isplatu sedam novogodišnjih nagrada u iznosu od 35.000 dinara, kao i da se do kraja marta isplati 20.000 dinara.

On navodi da je među zahtevima i da se do kraja marta plate u prosveti povećaju za 12 odsto. Naredni štrajk, takođe sa skraćenim časovima, zakazan je za 21. mart.

 
MarketingNajnovije vesti