Otvoren prozor Foto: publicdomainpictures
Srbija

Prepoloviće vam troškove: Još nije kasno da se prijavite

Izvor: 
B92/Blic Pon, 18/10/2021 - 15:28Resorno ministarstvo je odobrilo subvencije za zamenu stolarije, fasada i ložišta u 67 gradova i opština. Oni su krajem avgusta počeli raspisivanje poziva za subvencionisanje zamene stolarije i ugrađivanja kotlova za grejanje - konkursi i dalje traju i još nije kasno da se prijavite, piše Blic.

Početkom oktobra Gradska uparava Pančeva objavila je preliminarnu listu domaćinstava za subvencije za zamenu stolarije i kotlova u našem gradu, a do danas je prema pisanju Blica subvencije dobilo 58 domaćinstava.

Subvencije za kotlove su iznosile i do 90.000 dinara.

U Beogradu je u četvrtak raspisan javni poziv za izvođače radova, u Pančevu su objavljene preliminarne liste dobitnika za zamenu stolarije i nabavku kotlova na prirodni gas. Kragujevac je objavio liste za zamenu stolarije, nabavku kotlova na pelet i gas, kao i nabavku solarnih kolektora za zagrevanje vode. U Nišu je, pak, objavljena konačna lista domaćinstava, ali samo za zamenu individualnih ložišta.

Što se tiče računice koliko bi vlasnici prosečne nekretnine dobili od države u slučaju zamene stolarije, prema ranijim kalkulacijama za stan površine 50 kvadrata bi od države mogli da dobiju i do 430 evra.

Pomoć države za zamenu stolarije: Umesto 750 – 430 evra

Kako su u Nišu za zamenu ložišta objavljene definitivne rang-liste, za zamenu peći može da se dobije od oko 70.000 do 90.000 dinara.

Četvrtina novca potrebnog za koji god poduhvat da se domaćinstvo odluči dolazi direktno iz Ministarstva, to jest Uprave za energetsku efikasnost, drugih 25 odsto dolazi od lokalne samouprave, a ostalih 50 odsto snosi samo domaćinstvo.

Potrebna dokumentacija

Svaka prijava ima više stavki.

Prva je popunjavanje formulara koji se dobija u lokalnoj samoupravi, a koji je dostupan i na njihovom sajtu i sajtu Ministarstva energetike. U njemu se precizira i subvencija koju želite da dobijete bilo za stolariju, kotao ili izolaciju.

Drugi papir koji se prilaže su kopije ličnih karata svih članova domaćinstva, zatim kopija rešenja o porezu, kopija rešenja o legalizaciji i građevinskoj dozvoli ili potvrda da je objekat u procesu ozakonjenja, kao i kopija poslednjeg računa za struju.

Za one koji žive u zgradama procedura za zamenu stolarije je ista, ali ako zamenjuju kotlove ili traže izolaciju zgrade, potrebna su još dva papira – potvrda o registraciji skupštine stanara i saglasnost stambene zajednice.

 
MarketingNajnovije vesti