Foto: Lazar Stojović
Srbija

Prijavite deponije na poljoprivrednom zemljištu

Izvor: 
013info Pon, 31/05/2021 - 17:44


Članica Gradskog veća zadužena za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj Vladislava Maksimović saopštila je danas da je na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište oglašen novi servis za prijavu uzurpacije, kako deponije na privatnom i na državnom poljoprivrednom zemljištu, tako i za uzurpaciju državnog poljoprivrednog zemljišta.

"Aplikacija je potpuno anonimna. Ukoliko se nalazite na terenu, možete doprineti tako što ćete postaviti određene fotografije. Ako ne znate tačno o kom broju parcele se radi GPS će povući koordinate, geografsku širinu i dužinu, gde se nalazite. Osim što je potpuno anonimna, prijava se prosleđuje dalje poljoprivrednom inspektoru, odnosno Uprava to radi preko poljoprivrednih inspektora, koji će u najkraćem roku izaći na teren", objasnila je Maksimović.

Aplikacija je, kako je dodala, napravljena i za računare i za mobilne telefone.

"Ukoliko neko nema takve mogućnosti, može doći u Gradsku upravu, u Sekretarijat za poljoprivredu, svakako ćemo zajedno pristupiti rešavanju problema. Ono što je veoma važno jeste da se konačno stane na put iznošenju otpada i zagađenju zemljišta. Kaznene odredbe su tu veoma jasne i to sve podržava Zakon o poljoprivrednom zemljištu", rekla je ona.

Kako je saopšteno na zvaničnom portalu grada Pančeva, ona je objasnila da su kazne za fizička lica do 25.000 dinara, dok za pravna lica idu do milion dinara i dodala da poljočuvarske službe ovih dana proveravaju oko 700 hektara, nakon čega će to biti predato u ruke poljoprivrednim inspektorima, koji će takođe obići kompletan atar.

"Kada je u pitanju uzurpacija državnog poljoprivrednog zemljišta, takođe Zakon o poljoprivredi je tu veoma jasan i kaže da ukoliko bilo koje fizičko ili pravno lice bespravno koristi, bez ikakvog pravnog osnova državno poljoprivredno zemljište, u obavezi je da plati trostruku, najvišu postignutu cenu prosečnu na nivou okruga gde se to poljoprivredno zemljište nalazi. Ukoliko lice to ne učini, taj usev se skida na osnovu akta koji je donela lokalna samouprava, tako da mi tu imamo veliku podršku kada je u pitanju teritorija Pančeva.

Na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od ponedeljka, 18. maja, dostupni su elektronski formulari za prijavu nezakonitosti na poljoprivrednom zemljištu.

Uzurpaciju državnog poljoprivrednog zemljišta možete prijaviti na sledećem linku.

Prijavu deponija na poljoprivrednom zemljištu možete izvršiti ovde.

 
MarketingNajnovije vesti