Doktor korona Foto: pixabay
Srbija

Prioritet testiranje zdravstvenih radnika

Izvor: 
Tanjug Uto, 07/04/2020 - 16:12


Prioritet je testiranje zdravstvenih radnika, ali ne moraju svi da se testiraju, a pogotovo ne oni koji nisu u bliskom kontaktu sa obolelima, rekao je epidemiolog Predrag Kon i dodao da će krizni štab dobiti spisak od svih zdravstvenih ustanova ko sve od zdravstvenih radnika treba da se testira.

On je tako odgovorio na pitanje novinara da li će biti sprovedeno masovno testiranje kao što je to učinjeno u "Dedinju".

Kon je rekao da nije neočekivano da bude pojedinačnih ulazaka korone u bolnice, ali da se moraju proveriti svi zdravstveni radnici koji imaju, kako sami govore, "običnu kijavicu" ili "običnu prehladicu"

"Takvi treba da se udalje s posla i da pomognu i sebi i svima nama", poručio je Kon.

Kaže da sada ima dovoljno testova i da će svaki slučaj kod zdravstvenih radnika biti ispitan. Dodao je da će bolnice ako treba raditi i sa dve trećine kapaciteta, ali bez straha da će one postati žarište.

Kon je napomenuo da će i oni sa Dedinja koji mogu da prenose virus - biti udaljeni s posla, što, kaže, jeste udar za tu kliniku, pa će, kao i druge u toj situaciji, raditi sa smanjenim ekipama i primati samo hitne slučajeve.

 
MarketingNajnovije vesti