Zatvor Foto: pixabay
Srbija

Pritvor za pripadnike MUP-a i BIA osumnjičene za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike

Izvor: 
Tanjug Pet, 05/08/2022 - 13:51Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana pripadnicima MUP-a i BIA, koji se sumnjiče da su kao članovi organizovane kriminalne grupe u dužem vremenskom periodu krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Pritvor je određen M.K., D.J., M.P., i M.K. zbog opasnosti od bekstva i da ne bi u kratkom roku ponovili krivično delo, a prema D.J. zbog opasnosti od bekstva, uticanja na svedoke i ponavljanja krivičnog dela, navodi se u saopštenju Višeg suda u Beogradu.

Osumnjičeni su juče saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Pripadnici MUP-a su u sredu uhapsili policijskog službenika UKP D. J. (1981), njegovu suprugu pripadnicu BIA D. J. (1983), bivšeg policijskog službenika K. M. (1978) i građanina Ž. F.(1988) iz Aranđelovca zbog sumnje da su kao članovi organizovane kriminalne grupe, u dužem vremenskom periodu, krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.

Oni se sumnjiče da su novac stečen prodajom kokaina transportovali iz Evropske unije u Srbiju i Crnu Goru.

Terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, pranje novca, a policijski službenik Jovanović i pripadnica BIA njegova supruga i zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98. Zakona o tajnosti podataka.

Osumnjičeni D.J. je zloupotrebljavajući službeni položaj, a za potrebe organizovane kriminalne grupe i na zahtev drugih članova te grupe, vršio provere kroz baze podataka MUP-a, pribavljao podatke o istragama koje vodi UKP i poverljive podatke neovlašćeno saopštavao ostalim članovima ove kriminalne grupe, navodi se u saopštenju MUP-a.

Pripadnica BIA D.J. je, zloupotrebljavajući službeni položaj, proverama kroz baze podataka BIA, pribavljala podatke o istragama koje vodi BIA i poverljive podatke neovlašćeno saopštavala ostalim članovima ove OKG.

Sumnja se da je K.M. učestvovao u organizaciji krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije i prikupljanju novca od prodate opojne droge, kao i u transportu novca iz Srbije u Crnu Goru.

Deo novca stečenog od prodaje kokaina ulagao je u izgradnju nekretnina na teritoriji Srbije i Crne Gore.

Osumnjičeni Ž.F. je kao vozač u međunarodnom teretnom transportu novac od prodaje kokaina transportovao iz Evropske unije u Srbiju i Crnu Goru.

 

 MarketingNajnovije vesti