Foto: Pixabay
Srbija

Privatni sektor u Srbiji od 1. jula obavezan da prima i čuva elektronske fakture

Izvor: 
N1/Beta Čet, 30/06/2022 - 16:22Obaveza kompanija privatnog sektora da primi i čuva elektronske fakture koje izdaju kompanije ustanove iz javnog sektora, kao i e-fakture koje izdaju firme iz privatnog sektora, primenjivaće se od petka, objavilo je Ministarstvo finansija.

Kako je precizirano, te obaveze ispunjavaju se korišćenjem sistema elektronskih faktura na adresi https://efaktura.mfin.gov.rs/.

Od trenutka registracije se primenjuju sva prava i obaveze propisane Zakonom o elektronskom fakturisanju, što između ostalog podrazumeva da sve poslate i primljene elektronske fakture imaju svojstvo verodostojnih isprava.

Ukazano je i da, u skladu sa Zakonom o elektronskom fakturisanju, primalac e-fakture proverava poslatu e-fakturu pristupom sistemu elektronskih faktura i prihvata je ili odbija u roku od 15 dana od dana prijema te fakture, a ako primalac e-fakture koji je subjekt privatnog sektora ne prihvati ili ne odbije izdatu elektronsku fakturu, neposredno ili preko informacionog posrednika, primalac će, po isteku navedenog roka, biti ponovo obavešten da je e-faktura izdata.

Takođe, ukoliko ne prihvati ili ne odbije elektronsku fakturu u roku od pet dana od dana dobijanja ponovnog obaveštenja da je elektronska faktura izdata, e-faktura, po isteku ovog roka, smatra se odbijenom.

Iz Ministarstva finansija su podsetili i da su od 1. maja ove godine, korisnici javnih sredstava, kojih je u sistemu 10.609, u obavezi da primaju i čuvaju elektronsku fakturu i da izdaju tu fakturu drugom subjektu javnog sektora.

Takođe, tada je nastupila obaveza subjekata privatnog sektora, kojih je trenutno 46.181 u sistemu, da izdaju e-fakturu subjektu javnog sektora.

Кroz sistem je do sada prošlo 993.882 elektronskih faktura.

Takođe, od 1. januara 2023. godine biće obavezno izdavanje i čuvanje elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora.

Inače, od navedenih datuma se primenjuje i obaveza da se elektronski evidentira obračun poreza na dodatu vrednost.

Кorišćenje sistema e-faktura je besplatno, a kako je istaknuto, benefiti koje taj sistem donosi su brojni.

Primena Zakona o e-fakturama dovodi do ubrzanja procesa rada i poslovanja i obezbeđuje veću pravnu sigurnost svim poslovnim subjektima kada je reč o dostavljanju i primanju faktura, kao i njihovo bolje čuvanje, navedeno je u saopštenju.

Osim toga, novi sistem razmene faktura omogućava bržu naplatu između privrednih subjekata, uz pozitivan uticaj na smanjenje pojedinih troškova, koja sada snose preduzeća.

Omogućava se i ušteda u vremenu potrebnom za rad sa fakturama, jer nestaje potreba za izdavanjem, primanjem i čuvanjem faktura u papirnom obliku.

Ušteda u vremenu se ostvaruje i zato što pretraga elektronskih faktura zahteva manje vremena od pretraživanja papirnih arhiva.

Uvođenje sistema elektronskog fakturisanja je deo strukturnih reformi koje će značajno uticati na poboljšanje poslovnog ambijenta u Srbiji.

Strukturna reforma, kojoj pripada Zakon o elektronskom fakturisanju, podrazumeva i novi model fiskalizacije, koji je ključna poluga države u borbi protiv sive ekonomije.

Primena novog modela e-fiskalizacije u Srbiji je obavezna od 1. maja ove godine.

 
MarketingNajnovije vesti