Digitron olovka Foto: pixabay
Srbija

Privrednici: Elektronska fiskalizacija dodatno opterećenje za one koji posluju legalno

Izvor: 
Beta Pet, 17/09/2021 - 23:01


Najavljena elektronska fiskalizacija je dodatno opterećenje za one koji već posluju legalno.
 
Ne doprinosi suzbijanju crnog tržišta koje je poprimilo ogromne razmere, a koje država ni na koji način ne suzbija, ocenilo je danas udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije".

"Stiče se utisak da su zakon o fiskalizaciji i njegova primena doneti nepromišljeno, na brzinu, bez dovoljnog učešća onih na koje se zakon odnosi. Pitanje je da li postoji nečiji interes da se privrednicima prodaju novi uredjaji", navodi se u saopštenju tog udruženja.

Ocenjeno je da je neprihvatljiva odluka Vlade Srbije da sa šest milijardi dinara subvencioniše nabavku uredjaja za e-fiskalizaciju, iako je ranije bilo planirano da se za te namenje potroši tri milijarde dinara, jer je to novac privrednika i gradjana koji će biti neracionalno potrošen u vreme pandemije korona virusa.

 
"Privrednici već imaju kase koje su povezane sa Poreskom upravom, a proširenje obveznika koji su dužni da imaju uredjaj na paušalne delatnosti kao što su obućari, moleri, frizeri i slično je apsurdna jer nema uticaja na visinu poreza koji se plaća", smatraju u udruženju "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije".
 
Podsetili su da su "zbog ovih i ostalih aktivnosti Ministarstva finansija koje konstantno čine štetu stotinama hiljada privrednika i preduzetnika, budžetu i ekonomiji Srbije šaljući poruku da je isplativije raditi na crno", u aprilu 2021. pozvali Skupštinu Srbije da obavi nadzor nad radom tog ministarstva i da smeni odgovorne, ali da još nisu dobili odgovor.
 MarketingNajnovije vesti