Čekić, knjige, pravda

Foto: Pixabay
Srbija

Probijeni svi rokovi za početak suđenja Belivukovoj grupi

Izvor: 
N1 Pet, 11/02/2022 - 22:00


Iako optužen za najbrutalnija ubistva, Veljko Belivuk se još uvek nije našao pred sudom.

 

Istovremeno, Radoje Zvicer, koji je označen kao Belivukov šef, spominje se kao deo kriminalne grupe koja je planirala atentat na srpskog predsednika. Protiv Zvicera se u Srbiji još uvek ne vodi ni jedan postupak, ukazuju novinari.
 

Optužnica protiv Veljka Belivuka i još 29 osoba potvrđena je u oktobru prošle godine, ali suđenje ni četiri meseca kasnije nije zakazano.

"Ono što znamo je da već nekoliko meseci sudija Zorana Trajković, kojoj je poveren ovaj slučaj, na bolovanju. Iako je probila sve rokove da zakaže suđenje, ona to nije učinila. Ono što je mogao predsednik suda da uradi jeste da zakaže taj početak, međutim, ni to se nije dogodilo", kaže Bojana Pavlović, novinarka portala KRIK.
 
Tužilaštvo je proširilo istragu za još dva ubistva, a još jedan član Belivukove grupe je odlučio da sarađuje sa tužilaštvom.
 
Sama optužnica se ne bavi saradnjom ove grupe sa bezbednosnim strukturama. Odvojeni postupci se vode protiv bivšeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Gorana Papića i bivše državne sekretarke u MUP-u Dijane Hrkalović.
 
Veljko Belivuk se povezuje sa kavačkim klanom čiji je vođa crnogorski državljanin Radoje Zvicer, za koga MUP Srbije tvrdi da je deo kriminalne grupe koja je za prvu polovinu februara spremala atentat na predsednika Srbije. Ministar Vulin tvrdi da Zvicer ima političkog šefa.
 
"Milo Đukanović nigde, ni u jednom našem saopštenju, od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, čak ni mom nastupu kao ministru unutrašnjih poslova, nikada nije pomenut, ali on se prepoznao kao šef Zviceru. Izašao je i rekao kako je njegova uloga u atentatu ovakva ili onakva", izjavio je Vulin.
 
Iako više puta imenovan od najviših državnih zvaničnika Srbije, kao Belivukov šef, Radoje Zvicer se nije našao u optužnici.
 
"Ne vodi se apsolutno nikakav postupak protiv Radoja Zvicera, posebno ne u slučajevima navodnog atentata i pokušaja ubistva predsednika, zavere, organizovanja svega toga. Znači, prema informacijama koje su dostupne javnosti, ne vodi se ni predistražni postupak, ništa se ne vodi vezano sa tim", naglasio je Ivan Milićević.
 
 MarketingNajnovije vesti