Zatvor Foto: pixabay
Srbija

Produžen pritvor Šariću i ostalim članovima grupe

Izvor: 
Tanjug Pet, 13/05/2022 - 13:28


Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je na predlogu Tužilaštva za organizovani kriminal produžio pritvor za još mesec dana Darku Šariću i ostalim osumnjičenim članovima njegove organizovane kriminalne grupe koji su uhapšeni sredinom aprila.

Pritvor im je produžen za još 30 dana, zbog opasnosti od bekstva, da ne bi sakrili ili uništili dokaze i da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom roku, dok je za Dejana Lazarevića i Duška Mirkovića sud ranije po žalbi odbrane rešenjem otklonio kao razlog za pritvor opasnost od bekstva, navodi se u saopštenju Višeg suda.

U međunarodnoj policijskoj akciji 14. parila uhapšen je Darko Šarić, za kojeg se sumnja da je organizator kriminalne grupe koja je delovala na teritoriji Srbije, Evrope i Južne Amerike. Uhapšen je i njegov advokat Dejan Lazarević, kao i Uroš Mišić. 

Istragom tužilaštva obuhvaćeno je ukupno 12 osoba, od kojih je za sada uhapšeno sedam.

Pored šestorice koji su u pritvoru, i jednog koji je uhapšen u Beranama po međunarodnoj poternici, ostali su trenutno u bekstvu i za njima se intenzivno traga.

Jedan od članova kriminalne grupe Aleksandar Bošković predao se policiji kratko nakon Šarićevog hapšenja, dok je policajac Danilo Stojković uhapšen u Beranama po međunarodnoj poternici i čeka se odluka tamošnjih organa o njegovom izručenju Srbiji.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo nakon hapšenja da je Šarić organizovao i naložio izvršenje krivičnog dela teško ubistvo Milana Milovca u Ekvadoru, u južnoj Americi.

Za to ubistvo u Hrvatskoj se vodi postupak protiv dvojice pripadnika ove organizovane kriminalne grupe - Petra Ćosića i Manuela Vulića.

Pored Šarića, istraga srpskog tužilaštva obuhvata advokata Lazarevića, Bojana Stanojkovića, Danila Odovića, Aleksandra Boškovića, Nikolu Spasojevića, Danila Stojanovića, Milutina Radovaovića, Duška Mirkovića, Stefana Andrejića, Marka Vukića i Uroša Radovanovića (bivše prezime Mišić).

Oni se terete da za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti, zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka, saopštilo je tužilaštvo.

Tužilaštvo ukazuje da postoje osnovi sumnje da je Šarić od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine, organizovao organizovanu kriminalnu grupu koja je u međunarodnim razmerama na teritoriji Južne Amerike, sprovodila kriminalni plan dogovaranja neovlašćene kupovine kokaina, njegov transtport do Evrope radi dalje prodaje, a sve u cilju sticanja finansijske koristi.
MarketingNajnovije vesti