Novac
Srbija

Profesor Savić: Nije realno očekivati da se inflacija uskoro smiri, kako najavljuju iz Narodne banke

Izvor: 
Bloomberg Adria Sub, 03/09/2022 - 22:56Bruto domaći proizvod (BDP) poslednjih godinu dana beleži opadajući trend.

 

Takva situacija će se, prema rečima Ljubodraga Savića, profesora na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nastaviti i zbog domaćih problema, ali i zbog problema sa kojima se suočava svet.
 
"Imajući u vidu šta se dešava u mnogo razvijenijem delu sveta nego što je Srbija, nisam optimista da ćemo moći održati ovaj nivo", rekao je Savić za Bloomberg Adria TV.
 
Dodao je da treba da budemo zadovoljni i rastom između 1 i 2 odsto na godišnjem nivou i da bi mnoge zemlje sveta, posebno razvijene, bile zadovoljne kada bi rast bio samo pozitivan.
 
Komentarišući inflaciju, rekao je da je teško očekivati da se ona uskoro smiri ili da krene da pada.
 
"Iako iz Narodne banke (NBS) očekuju da će se inflacija smiriti u trećem kvartalu, to nije realno očekivati. Inflacija uzima maha u svetu - svi naši najveći trgovinski partneri beleže, za njihove prilike, neverovatno visoke stope inflacije. Teško je očekivati da Srbija bude izolovano ostrvo", izjavio je Savić.
 
"Više zavisi od EU i Kine da li će se održati ovaj rast. U poljoprivredi smo pretrpeli veliku štetu. Sve u svemu, najmanje zavisi od nas", kazao je.
 
Podsetimo, Republički zavod za statistiku objavio je da je BDP u drugom kvartalu ove godine realno porastao za 3,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. U drugom kvartalu zabeležen je rast BDP-a od 1,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.
 
 MarketingNajnovije vesti