Drvo ogrev Foto: publicdomainpictures
Srbija

Profesor Šumarskog fakulteta: Kupite drva za ogrev što pre, u oktobru bi cene mogle biti još veće

Izvor: 
Tanjug Sub, 16/07/2022 - 20:12Profesor Šumarskog fakulteta Branko Glavonjić upozorio je građane koji za ogrev koriste drvo i pelet da ih kupe što pre, jer se, kaže, može dogoditi da u oktobru ionako visoke cene budu još veće.
 
"Nadam se da će tema energenata za ogrev doći na dnevni red Vlade Srbije i da će ona iskoristiti svoj autoritet da u razgovoru sa ključnim igračima na tržištu uspostavi stabilan nivo cena, a ukoliko se to ne dogodi, cene će biti još veće", rekao je Glavonjić.
 
Navodi da se takva situacija sa ogrevom nije desila u proteklih 30 godina i da je posledica ogromne potražnje za ogrevnim drvetom i drvnim peletom, te da je tržište odreagovalo cenama.
"U ovom trenutku naša kalkulacija pokazuje da je cena ipak malo previsoka u odnosu na troškove proizvodnje. Od sredine maja do sredine juna cene peleta porasle su između šest i osam hiljada dinara, a da pri tome nije bilo nekog značajnijeg rasta inputa iz kojeg se one proizvode. To je preterano", kazao je Glavonjić.
 
Naveo je da je u Skoplju cena peleta krajem juna bila 305 evra, u Banjaluci 294, u Beogradu 363, u Zagrebu 417 i u Ljubljani 362 evra, a istovremeno u Italiji je cena bila 372, u Češkoj 330, a u Austrija 367 evra.
 
 MarketingNajnovije vesti