Foto: pixabay
Srbija

Profesori savetuju buduće brucoše da ne odustaju od željenih studija zbog budžetskog mesta

Izvor: 
RTS Pon, 05/07/2021 - 12:25I dok jedni zbiraju rezultate i objavljuju konačne rang lste, dotle drugi fakulteti već upisuju brucoše. Da bi osigurali budžetsko mesto, mnogi su konkurisali na dva fakulteta. I dalje su najinteresantniji fakulteti koji školuju IT stručnjake, biomedicina, stomatologija, psihologija.

Na Elektrotehničkom fakultetu će sva mesta biće popunjena u prvom roku. Nosioci nagrade sa državnih takmičenja, njih 50-oro, oslobođeni su prijmenog ispita.

Ostali su polagali matematiku ili fiziku i utisci su različiti za nekoga je ispit bio lak a neki su se pomučili.

Iako su iz srednje škole došli sa prosečnom ocenom 4,75, zadaci iz matematike su i za njih imali neočekivanu težinu.

"Ove godine prijemni iz matematike izgleda da je bio malo teži, mada mi se čini da je i na drugim fakultetima slična situacija tako da je određene efekte proizvela skraćena nastava u srednjoj školi, proređeni časovi, ali opet dobili smo pravilnu raspodelu koja će nam omogućiti dobru selekciju prilikom upisa", smatra dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu  profesor Milo Tomašević.

Da bi stekli budžetsko mesto neki su konkurisali na dva, pa i tri fakulteta. Profesori ponavljaju savet da se ne odustane od studija ako se ne stekne budžetski status.

"Ako je to program koji stvarno vole, koji žele, onda će oni učiti i u prvoj godini postići uspeh koji im omogućava da nastave školovanje na teret budžeta", ističe prorektor Univerziteta u Beogradu profesor Petar Bulat.

Prvi upisni rok završava se 16. jula. Sasvim je izvesno da će ostati slobodnih mesta na fizici, hemiji, fizičkoj hemiji, filologiji, poljoprivredi, šumarstvu, rudarsko-geološkom i učiteljskom fakultetu gde je više slobodnih mesta nego kandidata.
MarketingNajnovije vesti