Pixabay
Srbija

Proizvodjači mleka: Ako država ne ispuni zahteve, novi protest

Izvor: 
Beta/Radio Sto Plus Pet, 17/02/2023 - 19:05Proizvodjači mleka u Srbiji najavili su danas novi protest jer nisu zadovoljni odlukom države o povećanju premije za taj proizvod na 15 dinara i subvencije po kravi na 30.000 dinara.

Vlasnik farme krava kod Pančeva Dejan Trajković izjavio je danas za Betu da proizvodjači koji su prethodna dva dana imali dva sastanka traže da se premija poveća na 20 dinara, subvencija po grlu na 40.000 dinara i da se utvrdi minimalna cena mleka na 70 dinara, bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Predsednik države Aleksandar Vučić najavio je nedavno, a to ponovila i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, da će premija za mleko biti povećana sa deset na 15 dinara, a subvencija po kravi sa 25.000 na 30.000 dinara.

“Sačekaćemo još sedam dana da vidimo da li će država prihvatiti naše zahteve, a onda idemo u protest”, rekao je Trajković.

Dodao je da proizvodjače ne interesuje to što se Tanasković, koja je tražila dozvolu da dodje na sastanak jer nije bila pozvana, pravdala da za veću finansijsku podršku nema para u budžetu.

Vlast je, kako je rekao Trajković, napravila problem kada je dozvolila nekontrolisan uvoz mleka umesto da je povećala podsticaje domaćim proizvodjačima.

Istakao je da je država pogrešnim odlukama napravila grešku i da sada “to treba da plati”.

Nekontrolisan uvoz mleka je, prema njegovim rečima, omogućio da mlekare iz EU uvezu velike količine mleka i sada do 20 dinara po litru smanjuju otkupnu cenu domaćeg mleka koju su, kada je počela nestašica, podigle dok nisu dobile dozvolu za uvoz.

Predsednik Udruženja proizvodjača mleka iz Banata Vukašin Baćina, koji je pre dvadesetak dana na razgovorima sa ministarskom Tanasković tražio premiju za mleko od 20 dinara i subvenciju po kravi od 50.000 dinara, rekao je da su nezadovoljni ponudom države, ali da neće blokirati puteve, nego Imlek.

“Imlek i pogrešne odluke države napravili su nam problem jer je dozvoljen nekontrolisan uvoz mleka iz zemalja EU u ogromnim količinama, pa su neke mlekare najavile da će manjim proizvodjačima otkazati otkup”, rekao je Baćina koji ima farmu krava.

On je rekao da Imlek zaslužio da bude zatvoren, najmanje na mesec dana, zbog toga što je uvozno mleko pakovao u ambalažu koja upućuje da je reč o domaćem brendu.

Dodao je da mu je mlekara kojoj prodaje taj proizvod smanjila otkupnu cenu mleka sa 70 dinara po litru na 56 dinara, a za drugi deo januara najavljuje dalje spuštanje cene na 51 dinar.

Baćina je rekao da proizvodjači mleka traže da se zabrani uvoz mleka, osim kada postoji manjak na tržištu.

“Dolazi proleće i mogućnost ispaše krava kada će se povećati proizvodnja mleka i nije potreban uvoz”, rekao je Baćina.

Naveo je da je zahtev uduženja i da država utvrdi minimalnu cenu mleka koja bi iznosila 78 dinara po litru, bez PDV-a, a sa tim porezom 85 dinara, kako mlekare ne bi spuštale cenu po svojoj volji i ucenjivale proizvodjače.
MarketingNajnovije vesti