Protest printscreen
Srbija

Protest „Buna protiv mafije“ u Novom Sadu, prisutni aktivisti iz više gradova

Izvor: 
N1/Nova/021 Čet, 28/07/2022 - 20:04U Novom Sadu u toku je protest pod nazivom "Buna protiv mafije", organizovan zbog nasilja nad učesnicima skupa protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana u tom gradu. Demonstranti su zaustavili saobraćaj u Bulevaru oslobođenja.


Učesnicima su se obratili Miran Pogačar, Predrag Voštinić, Brajan Brković, nakon čega su okupljeni krenuli u šetnju.

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković rekao je da je odgovor Novosađana i „građanskog pokreta otpora na divljanje vlasti apsolutna solidarnost i zaštita“ svih koji misle drugačije od Srpske napredne stranke.

„Nećemo dozvoliti nasilje, bićemo velika politička porodica koja brani pravo svakog gradjanina da slobodno misli“, rekao je Novaković.

Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta obratio se policiji u zgradi MUP-a ispred koje je protest.

„Da li vi čuvate instituciju i funkcionere? Došli smo da pitamo one kojima smo poslodavci zašto ne rade svoj posao? Zaštitite zakon, a ne vlast, zaštitite ljude u ovom gradu, zaštitite institucije, a ne funkcionere“, rekao je on.

Na protestu u Novi Sadu si i aktivisti iz Beograda, Zrenjanina i drugih gradova, a tu su i opozicioni političari Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, Radomir Lazović.

Među prisutnima su i Biljana Stojković, koopredsednica stranke Zajedno, ali i drugi koopredsednik ove partije Aleksandar Jovanović Ćuta. Tu je i Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde, kao i Miroslav Aleksić iz Narodne stranke. Tu su i predstavnici Demokrtaske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, ali i pokreta Zdravka Ponoša Srbija Centar (SRCE) i Ne davimo Beograd.

Aktivisti iz Novog Sada nose bedževe na kojima piše „zgubidan“, kako je one koji su učestovali na protestu protiv GUP-a opisao gradonačlenik Miloš Vučević.

Okupljeni zvižde, a na čelu je veliki transparent „Buna protiv mafije“. Građani nose transparente „Ne davite Novi Sad“, „Gari, vidi ne može“ i druge.

U obližnjem kafiću su i osobe koje su od ranije poznate kao protivnici građanskih protesta, a među njima su i neki koji na sebi imaju majice sa slovom „Z“, simbolom ruske invazije na Ukrajinu.

Na samom početku protesta dogodio se manji incident, kada je jedan vozač pokušao da prođe kroz blokiranu saobraćajnicu.

 

oči protesta, tik ispred stanice policije su primećeni „provokatorski plakati“, koje su organizatori prijavili policiji. Na nalepnicima je ispisano „cigla, štangla, baklja, taj rad – zar se tako čuva Novi Sad“, do se na posteru nalazi aktivista Brajan Brković sa natpisom „kakav deda takav unuk, zar za njim da krene novosadski puk“, kao i „policiju tuče, krv priziva, zastavu kalja – zar ti takav kao predvodnik valja“?

Podsećamo, večerašnji protest u Novom Sadu organizuje nekoliko nevladinih organizacija, zbog nasilja nad demonstrantima koje su sproveli policija i privatno obezbeđenje prošlog četvrtka.

Nevladine organizacije zahtevaju da se procesuiraju oni koji su odgovorni za nasilje nad demonstrantima na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana, pre i tokom sednice Skupštine grada Novog Sada.
MarketingNajnovije vesti