Foto: pixabay
Srbija

Protest studenata: Otkazana šetnja, dat rok od tri dana za zahteve

Izvor: 
nova.rs Pet, 03/07/2020 - 11:35

Studenti su na Platou ispred Filozofskog fakulteta nastavili sinoć započet protest sa zahtevom da se povuče odluka o zatvaranju studentskih domova, a okupljenim se obratila i rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović. Iako je prethodno bila najavljena šetnja do zgrade Vlade Srbije, otkazana je posle obraćanja rektorke. Studenti su dali nadležnima tri dana da ispune njihove zaheve.

“Ja sam ovde da vas podržim” rekla je rektorka, što je propraćeno aplauzom. Napomenula je da će učiniti sve što je u njenoj moći i nadležnosti da se ova akademska godina normalno privede kraju.

Govoreći o konkretnim zahtevima studenata, napomenila je da će prema onome što se čulo iz Ministarstva prosvete studenti biti u domovima dok traju ispiti, na šta su studenti odgovorili skandiranjem “celo leto”.

Kada je reč o dodatnim ispitnim rokovima, ona je navela da je to u nadležnosti pojedinačnih fakulteta, ali da su u dosadašnjim razgovorima svi dekani pokazali izuzetnu fleksibilnost kada je to u pitanju.

Zahvalila se svima koji nose maske.

Na Platou se pojavio i profosor Filozofskog fakulteta Jovo Bakić koji podržava studentske zahteve, ali za Nova. rs kaže da je tužno da se studenti nisu ranije odlučili na protest.

Jedan od predstavnika studenata Marko Radović rekao je da nakon najave ministra Mladena Šarčevića da će studenti ostati u domovima, oni traže preciziranje da li to znače da će moći da ostanu samo za vreme julskog roka, pošto bi to za njih bilo neprihvaljtivo.

Jedan od zahteva studenata je i da se omogući dodatni ispitni rok onima koji zbog korone nisu mogli da polažu ispite na vreme, ali i još jedan rok za sve studente zbog celokupne situacije koja je bila otežavajuća za sve.

Studenti takođe traže da im se omogući besplatno testiranje na koronu i lečenje za one koji su zaraženi.

Zahtevaju i da predstavnici studenata u organizacijama, kao što je Studentski parlament, podnesu ostavku, jer ih ne zastupaju na pravi način.

Ukoliko ovi zahtevi ne budu prihvaćeni u dogledno vreme, Radović je rekao da će studneti biti prinuđeni da postave još jedan zahtev, a to je besplatna školarina za narednu godinu.

Na Platou se pojavila i grupa koja sebe naziva Studentski front, a Radović je najavio da se studenti koji su se i sinoć i danas sponatno okupili ograđuju od ove grupe i bilokakvih političkih konotacija.

Veliki broj studenata, stanara studentskih domova, sinoć se okupio ispred Skupštine Srbije kako bi iskazao protest protiv ponovne odluke o zatvaranju domova.

Predsednik Aleksandar Vučić je gostujući na RTS-u, kao jednu od mera za suzbijanje nove epidemije koronavirusa u Beogradu, naveo i zatvaranje studentskih domova.
MarketingNajnovije vesti