Protest turističkih radnika ispred Vlade Srbije Foto: A. M.
Srbija

Protest turističkih radnika ispred Vlade, traže pomoć države

Izvor: 
Tanjug Čet, 22/10/2020 - 15:36Nekoliko stotina zaposlenih u turističkim agencijama iz raznih krajeva Srbije okupilo se oko podne ispred zgrade Vlade Srbije kako bi ukazalo na težak materijalni položaj u koji ih je dovela pandemija koronavirusa i gubljenje licenci za rad. Oni su takođe vlastima predali svoje zahteve za pomoć.

Turistički radnici traže da Fond za razvoj, koristeći dodatna sredstva samo za sektor turizma, zahteve turističkih agencija rešava po hitnom postupku, sa rokom odobrenja od najviše mesec dana.

Takođe traže hitnu i bespovratnu finansijsku pomoć turističkim agencijama, koja bi se, zavisno od vrste licence, kretala od milion dinara za subagente do pet miliona dinara za organizatore putovanja sa licencom A-40.

Sledeći zahtev tiče se otpisa obaveza po osnovu poreza i doprinosa za osam meseci opšte pomoći privredi.

Turistički radnici traže i novi moratorijum na otplatu obaveza bankama sa rokom od šest do devet meseci, kao i odlaganje plaćanja poreza na imovinu preduzeća i poreza na dobit preduzeća za vreme trajanja vanrednih okolnosti i vanrednih mera, koje su još na snazi.

Zahtevaju da se hitno reše problemi sa polisama turističkih agencija za organizovanje putovanja. Posebna pomoć se traži za turističke vodiče, kao samostalnu delatnost koja, kako se navodi u zahtevima, nije prepoznata u dosadašnjim merama državne pomoći.

Kao obrazloženje za ovaj zahtev navodi se to da oni mesecima žive bez bilo kakvih prihoda a nema najava da će svojim poslom moći da se bave ni u narednom periodu.

Radnici kažu da su se sami organizovali i došli u Beograd kako bi skrenuli pažnju na svoje probleme.

Jedna od radnica ispred Vlade rekla je Tanjugu da su se na protest odlučili pošto im na ranije zahteve i mejlove upućene nadležnima u Vladi Srbije niko nije odgovorio.

Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije Aleksandar Seničić za Tanjug je rekao da je na protest došao da podrži kolege koje su se spontano okupile i došle iz raznih krajeva Srbije, iz Kragujevca, Niša, Novog Sada, Novog Pazara i drugih mesta.

"Oni su došli da ukažu na katastrofalan položaj u kome se nalaze i da premijerki i predsedniku države predaju zahteve za pomoć. To su oni isti zahtevi koje smo već slali na razne adrese ali nismo dobijali odgovore. Očekujemo da ćemo posle današnjeg skupa ipak dobiti priliku da sa nadležnima ozbiljno porazgovaramo i spasimo turističke agencije od propadanja", rekao je Seničić

Radnici su nakratko blokirali saobraćaj kroz Nemanjinu ulicu gde se nalazi zgrada Vlade Srbije, kao i ispred Skupštine Srbije gde su takođe predali svoje zahteve.

 
MarketingNajnovije vesti