Protest printscreen
Srbija

Protest "Za bezopasan vazduh": Živi možda jesmo, ali zdravi sigurno nismo

Izvor: 
N1 Ned, 28/11/2021 - 13:29Na Terazijama u Beogradu u toku je protest u organizaciji "Eko straže" pod sloganom "Za bezopasan vazduh".
 

Reporter N1 javlja da se kod terazijske česme okupilo nekoliko stotina građana. 

 
 
Doktorka Marijana Matejić Spasić poručila je obraćajući se okupljenima: "Živi možda jesmo, ali zdravi, dok udišemo najzagađeniji vazduh u Evropi, sigurno nismo".
 
Srbija je u vrhu po stopi oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti, rekla je i dodala da oko 50 hiljada ljudi godišnje umre od srčanog udara, moždanog udara i sličnih povezanih stanja.
 
Spasić je rekla da je Evropska agencija za zaštitu životne sredine utvrdila da dugotrajna izloženost čestičnom zagađenju dovodi do ubrzanja procesa arteroskleroza i povećanog rizika od srčanog i moždanog udara.
 
"Pa treba li nam to još? Ove materije nam dolaze iz dimnjaka elektrana, toplana, iz individualnih ložišta, zapaljenih njiva i izduvnih gasova", poručila je.
 
Bojan Simišić iz Eko straže rekao je da su Nju Delhi, Lahor, Ulan Bator i Beograd gradovi koji se smenjuju na listi najzgađenijih gradova i da se taj problem gura ispod tepiha, a da po izveštaju Evropske agencije za zaštitu životne sredine imamo naveću smrtnost u Evropi.
 
U pitanju je treći u nizu protest koji organizuje ova organizacija.
 
Učesnici protesta nose transparente: "Stop ekološkom izbeglištvu", "Izađi i bori se", "Pažljivo dišite", "Vazduh je opasan", "Bačka Palanka se guši, davite nas"...
 
 MarketingNajnovije vesti