Grad jun 2020.
Srbija

Protivgradna odbrana deluje, a kolika je zaštita

Izvor: 
RTS Pet, 12/06/2020 - 09:34Građani su sigurni kada znaju da ima protivgradne zaštite, a ove sedmice je dejstvovala na području cele Srbije.

Prvi rekord bio je u utorak, kada je ispaljnjno skoro 1.000 raketa, a već u četvrtak je sa 1.200 ispaljenih raketa postavljen novi rekord.

Bojan Gavrić iz Ministarstva poljoprivrede kaže da Srbija ove godine ima 17.000 raketa na stanju, što nabavljenih, što preraspoređenih iz prošlih sezona.

Ističe da je prosek trošenja raketa je nešto preko 11.000 raketa na godišnjem nivou.

"Republički hidrometeorološki zavod se obraća Ministarstvu i mi sa njima u komunikaciji određujemo koje su dodatne količine potrebne da bi se zaštitilo područje Republike Srbije", kaže Gavrić.

Objašnjava da broj protivgradnih stanica varira iz godine u godinu, u zavisnosti od toga koliko je strelaca na terenu.

"S obzirom na to da smo krenuli sa automatizacijom, to utiče i na broj jer tamo gde se uradi automatizacija, u tom području broj protivgradnih stanica varira. U ovom momentu je na području Republike Srbije oko 1.300 sistema, što ručnih, što automatizovanih", objašnjava Gavrić.

Kaže da u nekim delovima Srbije ima dovoljno strelaca, a u nekim ne.

"Činjenica je da je stanovništvo u našim ruralnim područjima nešto starije i u tim delovima imamo probleme. Otud i automatizacija", kaže Gavrić.

Objašnjava da protivgradna zaštita nije apsolutna.

"U Ministarstvu poljoprivrede primenjujemo i druge tipove zaštite - protivgradne mreže na koje dajemo subvencije do milion i po dinara i osiguranje za najugroženijih pet područja", kaže Bojan Gavrić.
MarketingNajnovije vesti