Ana Brnabić
Srbija

Prremijerka najavila jednokratnu pomoć penzionerima od najmanje 4.000 dinara

Izvor: 
RTS/Tanjug Čet, 12/03/2020 - 12:31U narednih mesec dana biće obezbeđena jednokratna pomoć penzionerima u minimalnom iznosu od 4.000 dinara, najavila je premijerka Ana Brnabić na konferenciji za novinare povodom koronavirusa.

Ana Brnabić je rekla da je to izuzetno važna mera i da ju je predsednik Aleksandar Vučić zamolio da se iz budžeta izdvoje dodatna sredstva za pomoć i podršku penzionerima, kako bi se oni osećali sigurno.

Premijerka je rekla i da je juče doneta odluka da se ulože dodatna sredstva u visini od 24 milijaede dinara u kapitalne projekte, odnosno u infrastrukturu, kako bi se stimulisao rast i kako bi se ubrzala imlementacija programa "Srbija 2020 – 2025. Mere su donete da bi se prevenirali negativni efekti koronavirusa na ekonomiju i privredu. 

Brnabićeva navodi da je dobro što je u poslednjih nekoliko godina rađeno na tome da postoji povećana disciplina, više odgovornosti i na republičkom nivou i na lokalu.   

Rekla je da će, po svetskim izveštajima i nekim najkonzervativnijim procenama, pandemija korona virusa imati uticaj na svetsku ekonomiju, te da će globalni rast biti smanjen za makar 0,5 odsto.

Ukazala je da su u Srbiji najugroženiji sektori turizam, transport i logistika.

Kada je reč o turizmu, podsetila je da je vlada početkom februara donela odluku da iz budžetske rezerve izdvoje dodantna sredstva za dodatnih 60.000 vaučera za građane.

"Tako da je podeljeno 160.000 vaučera, kako bismo ublažili malo to što nećemo imati jednak priliv stranih gostiju. To je mera za sada", rekla je Brnabićeva i dodala da će sutra razgovarati sa svim hotelijerim o problemima i načima za ublažavanje eventualnih posledica.

Brnabić je istakla da je povećanje investicija, javnih i privatnih, uvek najbolji lek protiv usporavanja rasta.

U tom smislu, podsetila je da je Narodna banka Srbije juče smanjila referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto, kao i da je odlučila da suzi koridor svojih osnovnih kamatnih stopa sa plus/minus 1,25 procentnih poena na plus/minus 1,0 procentni poen u odnosu na referentnu kamatnu stopu.

"S obzirom na niske inflatorne pritiske, očekujem da mere omoguće rast kreditne i privredne aktivnosti u privatnom sektoru", rekla je Brnabić.

Dodala je da svi svi infrastrukturni projekti u Stbiji teku po planu, nema kašnjenja, firme rade dobro, a radnici su na terenu.

Premijerka je naglasila da se održavaju dnevni sastanci sa predstavnicima trgovinskih lanaca u zemlji i da roba na rafovima ima dovoljno te apelovala da građani ne stvaraju zalihe.

Brnabić je rekla da je danas takođe imala sastanak sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem koji ju je obavestio da na tržištu ima dovoljno svih poljoprivrednih proizvoda.

Svetska banka ponudila Srbiji 20 miliona dolara pomoći

Svetska banka se jutros javila Vladi Srbije sa pismom da ima na raspolaganju dodatnih 20 miliona dolara ukoliko je Srbiji potrebno za otklanjanje posledica koronavirusa, izjavila je Ana Brnabić i dodala da je i Kina ponudila Srbiji dodatne maske i drugu zaštitnu opremu.

Na pitanje novinara da li će Srbija zatražiti finansijsku pomoć od neke zemlje ili međunarodne finansijske organizacije, premijerka je rekla da za tim trenutno nema potrebe pošto država ima dovoljno svojih sredstava, zbog svega što je po pitanju finansija urađeno u prethodnom periodu u zemlji.

Kaže da je SB ponudila dodatna stredstva za bilo kakve hitne mere za otklanjenje posledica širenja korona virusa.

"Iz Kine su se javili i ponudili, ako je sada nama potrebno dodatnih količina maski, zaštitne opreme i testova, da će nam poslati ukoliko bude potrebe i još smo u kontaktu sa njima", navela je Brnabićeva.

"Srbija se još od 2014. pripremala za krizna vremena", rekla je premijerkaposetivši da su od tada postignuti značajni rezultati po pitanju finansijske discipline, deficita, javnog duga koji danas iznosi oko 48 odsto BDP-a i drugo.

 MarketingNajnovije vesti