kompjuter pixabay
Srbija

Prva e-licitacija Carine 30. marta, kako da licitirate za skupocene satove, brendirane tašne...

Izvor: 
Danas Čet, 24/03/2022 - 09:08Pred prvu elektronsku licitaciju oduzete robe u Upravi carina, koja će se održati 30. marta za Danas iz ove insititucije kažu da će sada moći da učestvuje mnogo veći broj zainteresovanih građana.
 
Takođe, kažu da je indentitet svakog učesnika zaštićen.
 
"Digitalizacija privredi i građanima donosi brže i efikasnije postupanje i smanjuje rizik od eventualnih zloupotreba. Na primer, ono što je kod elektronskih licitacija značajna novina je da je identitet svakog učesnika zaštićen, jer se nadmetanje odvija pod šifrom, što istovremeno predstavlja i svojevrsnu garanciju nepristrasnosti postupka", navode u Upravi carina za Danas.
 
Kako dodaju, eletkronske licitacije će, kao i ranije, biti organizovane periodično, kada se akumulira dovoljna količina robe.
 
"Ono što je novina je da će na elektronskim licitacijama moći da učestvuje mnogo više zainteresovanih, samim tim i prihod za budžet će biti veći, a roba smeštena u carinskim magacinima će se brže prodavati, čime će biti sprečeno njeno neminovno propadanje", ističu u Upravi.
 
Kako naglašavaju, Uprava carina je za poslednje tri godine u državni budžet uplatila više od 260 miliona dinara, ostvarenih upravo javnim licitacijama. Tokom 2021. godine održano je 98 javnih licitacija, s tim da se 46 javnih prodaja odnosilo na prodaju vozila, a 52 javne prodaje na ostalu robu, pa je prošle godine zahvaljujući javnim prodajama carinske robe u budžet Republike Srbije uplaćeno 73 miliona dinara. 
 
Na pitanje koji je najvredniji predmet prodat na licitacijama, iz Uprave odgovaraju da bi teško bilo izdvojiti jedan predmet pošto se licitacije sprovode na nivou svake carinarnice kojih ima 15.
 
"Ono što možemo da kažemo je da je, na primer, u Carinarnici Beograd najskuplji predmet koji je prodat bio sat marke 'Rolex' od belog zlata koji je prodat za 3,1 milion dinara", navode.
 
Na prvoj elektronskoj licitaciji Uprave carina koja će biti organizovana 30. marta biće izloženo ukupno 20 prodajnih brojeva od kojih neki podrazumevaju pojedinačne predmete, a neki se prodaju zbirno, kao skup predmeta. Za redne brojeve koji sadrže veću količinu istih ili različitih vrsta roba mogu licitirati samo pravna lica.
 
Na spisku roba čija je javna prodaja oglašena nalaze se tri skupocena ručna sata za koje će moći da licitiraju i fizička lica. Najveću početnu cenu, od 885.000 dinara ima ručni sat "Hublot", a na spisku za prodaju je i nekoliko mobilnih telefona, četiri brendirane ženske tašne, tri projektora, slušalice i USB kablovi, kao i izgubljeni prtljag koji se prodaje zbirno i za koji mogu licitirati samo pravna lica.
 
Kako licitirati?
 
Iz uprave objašnjavaju da se zainteresovani građani najpre registruju na aplikaciju, unesu sve neophodne podatke koje im aplikacija zahteva i potom izražavaju zainteresovanost za neki redni broj od ponuđenih podnošenjem zahteva za učešće. 
 
Nakon toga, automatski dobijaju potvrdu putem elektronske pošte da li je njihov zahtev za licitiranjem prihvaćen i broj računa na koji je potrebno da uplate kauciju kako bi se verifikovali kao učesnici. 
 
Ukoliko na samoj licitaciji građani ne izlicitiraju željeni predmet, kaucija im se vraća na račun koji su prilikom registracije uneli.
 
Više o prijavi za licitaciju OVDEMarketingNajnovije vesti