Foto: Vlada Srbije
Srbija

Prva sednica Nacionalnog saveta za klimatske promene: Zaštita životne sredine visoko na lestvici prioriteta

Izvor: 
N1/Beta Uto, 21/09/2021 - 16:59


Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je na prvoj sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene da njeno ministarstvo podržava različita, inovativna rešenja na lokalu i podstiče lokalni strateški razvoj u oblasti zaštite od klimatskih promena. Obradović je rekla da je Ministarstvo državne uprave zajedno sa jedinicama lokalne samouprave, aktivno sarađivalo i sa drugim ministarstvima i međunarodnim partnerima na realizaciji projekata koji za cilj imaju prevenciju elementarnih nepogoda izazvanih klimatskim promenama, navodi se u saopštenju ministarstva.

Kazala je da očekuje da će uključivanje civilnog sektora u rad Saveta doprineti transparentnosti procesa planiranja borbe protiv klimatskih promena na nacionalnom nivou.

Dodala je i da Ministarstvo, na osnovu Finansijskog ugovora „Partnerstvo za lokalni razvoj“ između Srbije i Evropske investicione banke, promoviše projekte kojima se uvode planovi upravljanja životnom sredinom i društvom na lokalnom nivou.

„Iako se suočavamo sa mnogobrojnim izazovima, Ministarstvo državne uprave će nastaviti da aktivno učestvuje i pruža podršku jedinicama lokalne samouprave u borbi protiv klimatskih promena u zemlji“, naglasila je Obradović.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, koja je predsedavala sednici, istakla je da je zaštita životne sredine i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove visoko na lestvici prioriteta Vlade Srbije.

Kako je saopštila Vlada Srbije, ministarka je napomenula da je prvi značajan korak napravljen u martu usvajanjem Zakona o klimatskim promenama koji, između ostalog, propisuje donošenje Strategije niskougljeničnog razvoja, koja će obezbediti osnov za investicije, nova radna mesta i inovacije u privredi.

"Kako bismo sa Ministarstvom rudarstva i energetike usaglasili donošenje strateških dokumenata u oblasti klimatskih promena, Ministarstvo zaštite životne sredine podržalo je izradu Studije o prvim koracima pravedne tranzicije ka niskougljeničnoj ekonomiji, objasnila je ona.

"Očekujem da ćemo zajedničkim snagama ubrzati izradu i usvajanje svih važnih dokumenata i da će to biti moguće pre planiranog roka", rekla je Vujović.

 
MarketingNajnovije vesti