Foto: pixabay
Srbija

Prvi nalazi obdukcije pokazali - telo izvađeno iz Dunava pripada Mateju Perišu

Izvor: 
Novosti/Euronews Srbija Čet, 19/05/2022 - 11:52


Prva saznanja nakon obdukcije tela koje je juče izvučeno iz Dunava kod Ade Huje pokazuju da ono pripada Splićaninu Mateju Perišu, koji je nestao u Beogradu u noći između 30. i 31. decembra prošle godine.
 
Prema prvim saznanjima Novosti nakon obdukcije, uzrok smrti je utapanje.
 
I dalje se čekaju rezultati toksikološke analize, koji će biti gotovi tek za dvadesetak dana.
 
Na telu koje je izvučeno juče iz Dunava garderoba odgovara opisu one koju je Matej Periš nosio u noći nestanka - tamna majica sa aplikacijom, farmerke, bela patika, srebrni sat i mobilni telefon. To je takođe potvrdio i Matejev otac.
 
Juče je u Beograd stigao i načelnik Uprave kriminalističke policije Hrvatske Antonio Gerovac. On je novinarima, na mestu na kojem je krajem decembra prošle godine Splićanin poslednji put viđen, rekao da je porodica prva koja mora da sazna da li je pronađeno telo Matejevo ili nije.
 
Telo mladića juče je pronašla posada teretnog broda koja je odmah pozvala policiju. Iz MUP-a su tada za Euronews Srbija rekli da je policija postupila odmah po pozivu, ali da se osoba i dalje vodi kao NN lice. Nakon toga oglasilo se i Više javno tužilaštvo koje je saopštilo da je dežurni zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu obavio uviđaj na licu mesta i naložio obdukciju, toksikološke i DNK analize. Zapravo, tim analizama bi trebalo da se utvrdi identitet za sada NN osobe, kao i uzrok smrti.
 
139 dana bez odgovora
 
Otac nestalog Mateja Periša, Nenad, kaže da je čekao na bilo kakvu informaciju o svom sinu 139 dana. Istakao je da ga je kontaktirala srpska policija i da mu je saopštila da su pronašli telo koje odgovara opisu njegovog sina.
 
"Mora se još uporediti DNK, ali po odeći, pronađen mladić odgovara Mateju. Eto, to je ono što vam mogu reći, nemam za sada ništa drugo. Jako mi je teško i očekivali smo neku sretniju informaciju, ali svaka istina je istina i s njom se moramo suočiti, ja i moja porodica. To je tako, dalje ne mogu ništa kazati. Jako mi je teško. Doći ću za Beograd", rekao je tada Perš.
 
On je za Jutaranji rekao i da su mu podršku uputili i iz hrvatskog MUP, iz ambasade Hrvatske u Beogradu, premijer Plenković, beogradski nadbiskup mu je takođe poslao poruku podrške...
 
"Ja se najiskrenije zahvaljujem svima njima, svim građanima Hrvatske, Srbije, svima koji su saosećali sa nama, molili za Mateja. Zahvaljujem se i policiji u Srbiji i Hrvatskoj na profesionalnom i ljudskom odnosu sve vreme, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi", rekao je i naveo da su sve ovo vreme hrvatska i srpska policija slučaju pristupale profesionalno.
 
Kretanje u kobnoj noći
 
Splićanin Matej Periš nestao je u noći između 30. i 31. decembra prošle godine nakon što je izašao iz kluba "Gotik" u Beton hali u Beogradu. Od tada, potraga za njim ne prestaje, a u ovaj slučaj zajedno su uključene srpska i hrvatska policija. Njegov nestanak privukao je veliku pažnju medija i javnosti, mnogo se pisalo o njemu i na društvenm mrežama, a pojaviljvale su se oprečne infomacije o tome gde bi on mogao da bude.
 
Zbog velikog interesa javnosti, o slučaju se 12. januara zvanično i oglasio MUP koji je prateći nadzorne kamere koje se nalaze u blizini Beton hale, mesta na kojem je Matej i nestao, napravio rekonstrukciju njegovog kretanja. Međutim, ni to nije dalo konačan odgovor kuda se Matej kretao nakon što je poslednji put snimljen i važnije, šta je bio motiv njegovog kretanja.
 
Njegov otac Nenad Periš je nakon gotovo tri meseca koliko je boravio u Beogradu, sredinom marta otišao u Split. Neposredno pred odazak iz Beograda, Perš je tada za Euronews Srbija rekao da "veruje u srpsku policiju koja će u nekom trenutku pronaći njegovog sina". Tada je rekao da je "na vezi" sa srpskom i hrvatskom policjom koja se zbog ovog slučaja sastajala nekoliko puta. MarketingNajnovije vesti