Foto: Needpix
Srbija

Radna grupa završila nacrt promene Ustava, javna slušanja sledeće nedelje

Izvor: 
Beta Pet, 03/09/2021 - 15:39U Skupštini Srbije predstavljen je predlog akta o promeni Ustava kao i predlog nacrta Ustavnog zakona o kojima bi narednih dana trebalo da se izjasni Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Radna grupa za izradu akta o promeni Ustava, zajedno sa članovima nadležnog odbora, radila je od juna na izradi nacrta, ali će zvanični predlog amandmana za izmenu Ustava u delu o pravosuđu izraditi Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Kako je na sednici rekao član radne grupe i sudija Ustavnog Suda Vladan Petrov, predlog radne grupe ne obavezuje poslanike, već se naredne nedelje očekuju javna slušanja, razmatranja, pa tek pravi tekst izmena.

"Ovaj tekst posle javih slušanja i vašeg rada na njemu ide na evaluaciju Venecijanskoj komisiji i to je značajno i zahtevno iz dva razloga. Prvo, neće mišljenje Venecijanske komisije da bude skroz pozitivno ili skroz negativno, i drugo, specifično, neće biti samo mišljenje u vezi sa ustavnim amandmanima već i mišljenje o političkoj situacji u Srbiji, što je pokrenuto u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope početkom ove godine", rekao je Petrov.

On je izrazio lično nezadovoljstvo "što smo dozvolili" da to bude inicirano u Parlamentarnoj skupštini.

Inače, nadzorni odbor Prlamentarne skupštine Saveta Evrope 3. februara ove godine doneo je odluku da se od Venecijanske komisije zatraži sveobuhvatno mišljenje o ustavnom i zakonodavnom okviru za funkcionisanje demokratskih institucja u Srbiji.

Poslanici Srpske napredne stranke na sednici su ponavljali da je ugrožena ravnoteža tri grane vlasti, da je pravosuđe danas u boljem stanju nego pre 2012. godine, ali da će sada biti još nezavisnije.

Poslanici vladajuće stranke izrazili su bojazan da se smanjuje značaj Skupštine Srbije, te da se "pojedine sudije stalno izjašnjavaju o radu poslanika," a da se kritika rada sudija smatra pritiskom.

Poslanici su govorili o pojedinačnim rešenjima, ali novinarima nije bio dostupan predlog nacrta, tako da se nije moglo pratiti o čemu zapravo poslanici i članovi radne grupe govore.

Na sednici je rečeno da su i poslanici svoje primerke predloga dobili neposredno pred početak sednice jer se na nacrtu radilo do sinoć, da će sledeće nedelje biti organizovana javna slušanja, a dolazak Venecijanske komisije najavljen je za 28. i 29. septembar.

 
MarketingNajnovije vesti