Foto: Pixabay
Srbija

Radnici Fijata protestuju ispred fabrike, menadžment se nije pojavio

Izvor: 
Beta Čet, 02/06/2022 - 09:09Nekoliko stotina radnika okupilo se jutros u 7 sati ispred ulaza Fijatove fabrike automobila u Kragujevcu.
 
Ovaj skup je organizovan u znak protesta što je kompanija nastavila da ih poziva na izjašnjavanje o socijalnom programu, iako je nakon razgovora predstavnika zaposlenih sa premijerkom Anom Brnabić najavljeno da će taj proces biti zamrznut 20 dana.
 
Radne uniforme nose samo predstavnici sindikata i nije blokiran ulaz u fabriku kako je ranije bilo najavljeno.
 
Predsednik sindikata "Nezavisnost" u Fijatovoj fabrici Igor Anđić je rekao da su se okupili ispred ulaza jer su nezadovoljni time što je kompanija "već prvog dana prekršila dogovor da zamrzne izjašnjavanje radnika o socijalnom programu dok traju pregovori".
 
On je rekao da su radnici "ogorčeni postupkom kompanije koja je pokazala da ne poštuje državu", ali da se odustalo od blokade ulaza u fabriku jer im je preneta poruka iz Vlade Srbije "da ne organizuju blokade do ponedeljka", i da će se do tada "tražiti rešenje za ovo pitanje".
 
U Fijat Krajsler automobili fabrici u Kragujevcu 1.541 od 2.016 zaposlenih je proglašeno za višak i ponuđen im je odlazak u inostranstvo na dve godine ili isplata otpremnina. U fabrici Fijat plastik 90 odsto zaposlenih proglašeno je za višak, a njima su ponuđeni isti uslovi.
 
List Danas piše da se menadžemnt fabrike nije pojavio, niti će danas uopšte i doći.
 
Država Srbija ima 30 odsto vlasništva u Fijatu. MarketingNajnovije vesti