eps
Srbija

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu podneo tužbu protiv EPS-a

Izvor: 
FoNet Uto, 26/01/2021 - 11:53Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je danas Višem sudu u Beogradu tužbu protiv Elektroprivrede Srbije (EPS) zbog ugrožavanja zdravlja građana usled višestrukog prekoračenja dozvoljenih emisija sumpor dioksida iz termoelektrana "Nikola Tesla" (TENT) i "Kostolac", saopštio je RERI.

Kako se navodi, tužbom RERI nastoji da pred sudom zaštiti zdravlje i pravo građana na zdravu životnu sredinu i da obezbedi da u budućnosti termoelektrane ne emituju sumpor dioksid iznad granice maksimalnih godišnjih dozvoljenih emisija.

U 2018. i 2019. godini termoelektrane su emitovale oko 300.000 tona tog otrovnog gasa godišnje, iako je Nacionalnim planom za smanjenje emisija (NERP) dozvoljeno najviše 55.000 tona godišnje.

Tužba je usledila nakon nekoliko uzastopnih zahteva za vanredni inspekcijski nadzor nad termoelektranama kojima upravlja EPS, a koje su obuhvaćene NERP, i zahteva da nadležne institucije obezbede primenu i poštovanje zakona iz oblasti zaštite životne sredine.

Advokat RERI Jovan Rajić istakao je da prekoračenje emisija sumpor dioksida, pored zdravlja i životne sredine, ozbiljno ugrožava i vladavinu prava i ustavni poredak Srbije.

Termoelektrane spadaju među najveće zagađivače sumpor dioksidom u Evropi, naveo je RERI uz napomenu da TENT i "Kostolac" emituju u proseku 35 puta više sumpor dioksida od prosečne termoelektrane u Evropskoj uniji (EU).

Dok se u EU emituje oko 600.000 tona sumpor dioksida godišnje, TENT i Kostolac emituju 300.000 tona sumpor dioksida godišnje.
MarketingNajnovije vesti